Πολλοί είναι οι καταναλωτές που όταν ψωνίζουν κοτόπουλο επιλέγουν αυτό που αναγράφει «βιολογικό», ωστόσο μία γυναίκα αποκάλυψε την απάτη με τα βιολογικά τρόφιμα.

Η δημιουργός περιεχομένου Nicole (@nicole_holistic) μοιράστηκε πρόσφατα όσα ανακάλυψε σχετικά με το κοτόπουλο στα σούπερ μάρκετ.

«Κάτι που μόλις έμαθα είναι ότι τα βιολογικά κοτόπουλα που αγόραζα πάντα έχουν 5% νερό που έχει “κρατηθεί”», λέει στο βίντεο.

«Μπορεί να νομίζεις ότι παίρνεις πιο υγιεινή επιλογή επιλέγοντας βιολογικό. Αλλά “retained water” σημαίνει ουσιαστικά ότι βυθίζονται σε μια πισίνα με χλώριο για να διατηρηθούν», προσθέτει.

Η Nicole συνιστά να ψάχνουμε για ετικέτα που να αναγράφει 100% ψύξη με αέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι μόλις βγει το κοτόπουλο, ψύχεται μόνο με αέρα, χωρίς να βυθίζεται σε χημικά διαλύματα», εξηγεί.

Στην περιγραφή του βίντεο, εξηγεί γιατί έχει σημασία:

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι τα περισσότερα κοτόπουλα στα σούπερ μάρκετ βυθίζονται σε χλωριωμένο νερό για να σκοτωθούν τα βακτήρια, και το χλώριο διαπερνάει πραγματικά το κρέας.

Τελικά δεν τρως μόνο κοτόπουλο, αλλά και χημικά υπολείμματα που μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τη συνολική υγεία σου.

Το air-chilled κοτόπουλο παρακάμπτει όλη αυτή τη διαδικασία, μένοντας καθαρό, γευστικό και πολύ καλύτερο για το σώμα σου».

Ψύξη με νερό vs ψύξη με αέρα

Σύμφωνα με το USDA, το κοτόπουλο που επεξεργάζεται πρέπει να ψυχθεί στους 4°C εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά τη σφαγή.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι: Ψύξη με νερό vs ψύξη με αέρα.

Οι περισσότεροι επεξεργαστές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ψύξη με νερό, όπου τα κοτόπουλα ψύχονται σε μεγάλες δεξαμενές με παγωμένο χλωριωμένο νερό.

Τα κοτόπουλα απορροφούν έως και 12% του βάρους τους σε νερό, κάτι που μειώνει τη γεύση τους. Το νερό μπορεί να συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα και να φτάσει ακόμα και στην απορροφητική βάση της συσκευασίας.

Η ψύξη με αέρα λειτουργεί διαφορετικά: τα κοτόπουλα κρεμιούνται ξεχωριστά και περνούν μέσα από ψυκτικούς θαλάμους για αρκετές ώρες, ψυχόμενα αργά χωρίς να βυθίζονται σε νερό.

Αν και ψεκάζονται με χλωριωμένο νερό, δεν βυθίζονται σε αυτό.

Τα οφέλη της ψύξης με αέρα περιλαμβάνουν καλύτερη γεύση, πιο γρήγορο μαγείρεμα λόγω έλλειψης επιπλέον νερού, πιο τραγανό δέρμα μετά το ψήσιμο και μικρότερο κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Επίσης, πληρώνεις μόνο για κοτόπουλο, όχι για το πρόσθετο νερό.