Ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν πώς η σοκολάτα έχει κάποια συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή την ημικρανία.

Ας δούμε ένα ένα ποια είναι αυτά:

Καφεΐνη

Η καφεΐνη εμπεριέχεται κατά βάση στη μαύρη σοκολάτα και λειτουργεί ως διεγερτικό. Μπορεί, πράγματι, να μας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση, αλλά σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Η καφεΐνη μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και μετά να τα διαστέλλει. Το φαινόμενο αυτό, σε ορισμένους ανθρώπους, πυροδοτεί την ημικρανία.

Τυραμίνη

Η τυραμίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που εμπεριέχεται σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας. Επηρεάζει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες με τη σειρά τους συνδέονται με την εμφάνιση ημικρανιών.

Φαινυλεθυλαμίνη

Πρόκειται για ένα συστατικό που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη διάθεση. Όμως, σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών.

Στο διά ταύτα, πρέπει να «κόψουμε» τη σοκολάτα;

Φαίνεται πως αυτό δεν είναι… απαραίτητο. Στην περίπτωση που φαίνεται η σοκολάτα να σας προκαλεί ημικρανίες, το μυστικό είναι να εστιάσετε σε δύο πράγματα. Πότε και πόση καταναλώνετε.

Ένα μικρό κομμάτι ανά διαστήματα δύσκολα θα σας βλάψει.

Μπορείτε, εναλλακτικά, να επιλέξετε σοκολάτες με με λιγότερη καφεΐνη, όπως η γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα.