Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση κόβουν χρόνια από τη ζωή.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας, μεγάλης ανάλυσης στην οποία εξετάστηκε ο πιθανός ρόλος της μοναξιάς, της κοινωνικής απομόνωσης και του προσδόκιμου ζωής σε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ενήλικες.
Στην ανάλυση συμπεριλήφθησαν 90 προγενέστερες μελέτες. Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες σε αυτές από 6 μήνες έως και 25 χρόνια.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Human Behaviour. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «κοινωνική απομόνωση» σημαίνει πως ένα άτομο έχει αντικειμενική έλλειψη επαφής με άλλα άτομα. Το αποτέλεσμα είναι να επικοινωνεί με λιγοστούς ανθρώπους ή κανέναν.
Αντίστοιχα η μοναξιά είναι η υποκειμενική δυσφορία που νιώθει ένα άτομο όταν αισθάνεται πως υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της ποιότητας των κοινωνικών σχέσεων που έχει και εκείνων που θα ήθελε να έχει.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τις δυνητικές επιπτώσεις που έχουν η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά στην υγεία. Ωστόσο είχαν αντικρουόμενα ευρήματα, όσον αφορά τη συσχέτισή τους με την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να αναλύσουν συνδυαστικά (μετανάλυση) τα ευρήματα πολλών προγενέστερων μελετών.
Στις 90 μελέτες που ενέταξαν στην ανάλυσή τους είχαν συμμετάσχει 2.205.199 ενήλικες. Τόσο η μοναξιά όσο και η κοινωνική απομόνωση συσχετίσθηκαν με σοβαρές αρνητικές εκβάσεις της υγείας.
Κατ’ αρχάς, και τα δύο συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Ειδικότερα:
- Η κοινωνική απομόνωση αύξανε τον κίνδυνο κατά 32%
- Η μοναξιά τον αύξανε κατά 14%
Αύξαναν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, κατά 24% και 9% αντιστοίχως. Ειδικά η κοινωνική απομόνωση φάνηκε να αυξάνει και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια (κατά 34%). Αύξανε επίσης κατά 51% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.
Πιθανές αιτίες
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Harbin, στην Κίνα, λένε ότι όλοι νιώθουμε περιστασιακά μόνοι. Όταν όμως η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επιμένουν στον χρόνο, προκαλούν χρόνιο στρες. Το χρόνιο στρες όμως είναι ολέθριο για την υγεία.
Μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, αλλά και στην κατάθλιψη, που επίσης πλήττουν την υγεία. Όταν, εξ άλλου, κάποιος ζει μόνος, είναι πιθανό να μην αντιληφθεί εγκαίρως ότι έχει συμπτώματα ύποπτα για σοβαρές παθήσεις.
«Η αυξημένη εστίαση στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά μπορεί να βελτιώσει την ευεξία και τον κίνδυνο θνησιμότητας των ενηλίκων», καταλήγουν την έρευνά τους οι επιστήμονες.