Η προσθήκη ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου στην καθιερωμένη θεραπεία των ασθενών δίνει ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Νέα δεδομένα από μεγάλη μελέτη στην οποία δοκιμάζεται έδειξαν ότι η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης (pembrolizumab) στην αγωγή των ασθενών βελτιώνει σημαντικά την συνολική επιβίωσή τους.
Οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη έχουν νεοδιαγνωσμένο, υψηλού κινδύνου, τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Προς το παρόν, η πεμπρολιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την αντιμετώπιση του επίμονου, υποτροπιάζοντος ή μεταστατικού καρκίνου του τραχήλου μήτρας. Βάσει των νέων ευρημάτων, όμως, θα μπορούσε να εγκριθεί και για πρωιμότερα στάδια της νόσου.
Τα αποτελέσματα προκύπτουν από ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από την μελέτη KEYNOTE-A18, που πραγματοποίησε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή. Αναμένεται να παρουσιασθούν λεπτομερώς στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO).
Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός του φαρμάκου με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία παρέχει «στατιστικά και κλινικά» σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης έναντι της χημειοθεραπείας μόνο.
Το προφίλ ασφάλειας της πεμπρολιζουμάμπης σε αυτή την κλινική δοκιμή ήταν συνεπές με αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος συχνότερος στις γυναίκες. Ετησίως διαγιγνώσκονται περίπου 660.000 κρούσματα. Καταγράφονται επίσης 350.000 θάνατοι.