
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, το γνωστό λάχανο τουρσί, που συχνά θεωρείται απλή γαρνιτούρα, φαίνεται να έχει απρόσμενα οφέλη για την υγεία μας.
Στην έρευνα, οι επιστήμονες εστιάζουν στην προστασία του εντέρου, του βασικότερου συστήματος του οργανισμού, που υποστηρίζει την πέψη και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.
Η καθηγήτρια Maria Marco από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Lei Wei, αναζήτησαν απαντήσεις για το πώς η ζύμωση του λάχανου επιδρά στην προστασία των εντερικών κυττάρων.
Όπως αποδεικνύει η μελέτη τους, το λάχανο τουρσί και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία φαίνεται να προσφέρουν εντυπωσιακή προστασία ενάντια στις φλεγμονές και τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν.
Οι ερευνήτριες σύγκριναν το ωμό λάχανο, το λάχανο τουρσί και την άλμη που μένει από τη ζύμωση, τόσο σε εμπορικά προϊόντα όσο και σε σπιτικές παρασκευές.
Η μελέτη έδειξε ότι οι διαδικασίες ζύμωσης αυξάνουν τα θρεπτικά συστατικά του τουρσιού, κάνοντάς το πολύ πιο ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, σε σχέση με το ωμό αντίστοιχο.