Οι ειδικοί εξετάζουν το νέο trend που κυκλοφορεί στο TikTok και δείχνει άτομα να εφαρμόζουν στο στόμα τους μία ταινία, φιλική προς το δέρμα, με σκοπό να κοιμηθούν καλύτερα και όχι μόνο.

Αυτό το «κόλπο», μεταξύ άλλων, υπόσχεται ότι τους προσφέρει βελτιωμένο δέρμα, καλύτερη διάθεση και πέψη, βελτίωση στις ασθένειες των ούλων και της κακής αναπνοής, αλλά και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως τι έχει να πει η επιστήμη για τα οφέλη αυτού του παράδοξου life hack;

Αναπνοή από τη μύτη

Σύμφωνα με το loveyourself όταν επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις ταινία για να κρατήσεις τα χείλη σου κλειστά, ενθαρρύνεις την αναπνοή από τη μύτη. Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Η μύτη σου έχει την ικανότητα να υγραίνει και να φιλτράρει τον αέρα και να ενεργοποιεί τους πνεύμονες, επιτρέποντας σου να παίρνεις βαθύτερες αναπνοές. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το σώμα σου να χαλαρώσει καθώς πέφτεις για ύπνο.

Ακόμα, ένα μεγάλο πρόβλημα με το οποίο μπορεί να βοηθήσει η αναπνοή από τη μύτη είναι οι αλλεργίες, καθώς τα ρουθούνια σου έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν τα αλλεργιογόνα, τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τη σκόνη, βοηθώντας ενδεχομένως στην άμυνα κατά των λοιμώξεων και στην αποτροπή των αλλεργιών.

Όταν αναπνέεις από τη μύτη, τα ιγμόρεια παράγουν φυσιολογικά ένα αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Καθώς το μονοξείδιο του αζώτου ρέει από τα ρινικά ιγμόρεια στους πνεύμονες και στο αίμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το αέριο μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας ενδεχομένως και τη ροή του αίματος.

Τέλος, κλείνοντας το στόμα με ταινία όταν κοιμάσαι, αποφεύγεις τον ύπνο με ανοιχτό στόμα που σημαίνει ότι δεν θα ξυπνήσεις με ξηροστομία που συμβάλει σε κακή αναπνοή, βραχνή φωνή και ξηρά, σκασμένα χείλη.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη;

Παρά την πρόσφατη δημοφιλότητα του hack δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις για τη χρήση του. Μερικές μικρές έρευνες έχουν εξετάσει κατά πόσο η ταινία στο στόμα μπορεί να ανακουφίσει το ροχαλητό σε άτομα με προϋπάρχουσα προβλήματα ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Σε μια μικρή μελέτη σε άτομα με ήπια αποφρακτική υπνική άπνοια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 20 ασθενών που κοιμόντουσαν με τα χείλη τους κολλημένα με ταινία, οι 13 ροχάλιζαν λιγότερο με την ταινία απ’ ότι χωρίς αυτήν. Σε μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 30 ασθενείς με ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου που είχαν την τάση να αναπνέουν από το στόμα όταν κοιμόντουσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ροχάλιζαν λιγότερο έντονα, όταν φορούσαν ταινία στο στόμα, από ότι όταν δεν φορούσαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως οι υπάρχουσες μελέτες σχετικά με την τοποθέτηση ταινιών στο στόμα είναι περιορισμένες και γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους γενικά.