Οι μωβ μέδουσες ή αλλιώς «Pelagia noctiluca», θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Ωστόσο η Διευθύντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος τόνισε πώς «δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς δεν είναι τόσο αυξημένες οι συγκεντρώσεις στις ελληνικές θάλασσες».

Από την πλευρά του ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Γεώργιος Ζαραφωνίτης, μίλησε επίσης στην ΕΡΤ και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος.

“Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δούμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό. Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένος αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί.

Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλλειμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό. Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν” εξηγεί ο κ. Ζαραφωνίτης και σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

“Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες.

Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες” κατέληξε ο γιατρός.

">
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!