
Μια νέα έρευνα εντόπισε τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
Όπως λένε οι ερευνητές, η κατανάλωση λευκού κρασιού και σαμπάνιας, περισσότερων φρούτων και η διατήρηση μιας λεπτής μέσης, θετικής διάθεσης, υγιούς βάρους και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο μορφωμένα άτομα φαίνονται να είναι λιγότερη επιρρεπή σε καρδιακή ανακοπή, ενώ επιζήμιες για την υγεία είναι οι κακές συνήθειες ύπνου και η έλλειψη άσκησης.
Η καρδιακή ανακοπή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που συνήθως συμβαίνει απροειδοποίητα. Οι άνθρωποι καταρρέουν ξαφνικά και χάνουν τις αισθήσεις τους και δεν αναπνέουν ή δεν αναπνέουν κανονικά και χωρίς άμεση θεραπεία, πεθαίνουν.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Cardiology», εντόπισαν 56 παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής -ανάμεσά τους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και το τοπικό περιβάλλον, όπως η έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα – και συμπέραναν ότι μεταξύ του 40% και του 63% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Οι ερευνητές μελέτησαν 502.094 μεσήλικες και ηλικιωμένους και εξ αυτών οι 3.147 υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά μέσον όρο 13,8 χρόνια από την έναρξη της μελέτης.
Αναφορικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια υψηλότερη κατανάλωση σαμπάνιας και / ή λευκού κρασιού καθώς και φρούτων προστατεύουν από την καρδιακή ανακοπή, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται από το αίσθημα «κορεσμού», τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη λιπώδη μάζα στα χέρια, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.