Δικαστήριο στο Ουζμπεκιστάν καταδίκασε σε φυλάκιση από 2 έως 20 χρόνια, 23 άτομα για το θάνατο 68 παιδιών από μολυσμένο σιρόπι για τον βήχα.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για σειρά αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, πώληση παραποιημένων φαρμάκων, κατάχρηση εξουσίας, αμέλεια, πλαστογραφία και δωροδοκία.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι οικογένειες των 68 παιδιών τους θα λάβουν αποζημίωση 80.000 δολαρίων η καθεμία.

Το ίδιο ποσό θα καταβληθεί και στις οικογένειες τεσσάρων παιδιών που έμειναν ανάπηρα μετά την κατανάλωση του σιροπιού.

">

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σε δικαστήριο στη Τασκένδη έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των θανάτων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από τα αλλοιωμένα φάρμακα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Αρχικά γνωρίζαμε για 65 θανάτους, αλλά οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ακόμη τρεις.

Τα μολυσμένα σιρόπια κατασκευάστηκαν από την Marion Biotech στην Ινδία και διανεμήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν από την Quramax Medical.

Η μεγαλύτερη ποινή των 20 ετών επιβλήθηκε στον εκτελεστικό διευθυντή της Quramax Medical. Μεγάλες ήταν ποινές και σε πρώην ανώτερους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την αδειοδότηση εισαγόμενων φαρμάκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τα δύο σιρόπια, το Ambronol και το Dok-1 Max, είχαν υψηλές ποσότητες μολυσματικών ουσιών. Η Marion Biotech αρνήθηκε τότε τους ισχυρισμούς και δήλωσε στο BBC ότι δεν συμφωνεί με τα ευρήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, η παραγωγή ανεστάλη από το υπουργείο Υγείας της Ινδίας και η άδεια της εταιρείας ανεστάλη από το τμήμα ασφάλειας τροφίμων στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου είχε την έδρα της. Τον περασμένο Μάρτιο, οι άδειες παραγωγής της ακυρώθηκαν οριστικά.