Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές του Περού, καθώς αποκαλύφθηκε ένας νέος ιός που προκαλεί νόσο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ελονοσίας.

Σύμφωνα με την Metro, ο ασθενής «μηδέν» ήταν ένας άντρας 20 ετών, ο οποίος προσήλθε στο νοσοκομείο υποφέροντας για μέρες από σειρά συμπτωμάτων, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ένα νέο στέλεχος ιού που προκάλεσε την κατάστασή του.

Ο νέος ιός

Ο εν λόγω άντρας παρουσίαζε συμπτώματα πυρετού, ρίγη, πονοκεφάλου και μυϊκού πόνου, μεταξύ άλλων.

Με τους γιατρούς να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων αποκάλυψαν πως η ασθένεια οφειλόταν σε ένα προηγουμένως άγνωστο στέλεχος ενός «φλεβοϊού».

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του φλεβοϊού είναι η πρόκληση οξέος πυρετού και συνοδών συμπτωμάτων, που προσομοιάζουν στην κλινική εικόνα της ελονοσίας, αν και οφείλονται σε εντελώς διαφορετικούς μικροοργανισμούς.

Αυτή η κατηγορία ιών κλιμακώνεται βίαια, προκαλώντας αιμορραγικό πυρετό, δηλαδή πυρετό που καταλήγει σε αιμορραγία από πολλές κοιλότητες του σώματος, ενώ συνήθως μεταδίδεται από αιμοβόρα έντομα, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Προειδοποιούν οι ειδικοί

Μέχρι τώρα μόνο τρεις ακόμα φλεβοϊοί είχαν αναγνωριστεί στο Περού: Οι Echarate, Maldonado και Candiru. Ο πιο πρόσφατος ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο De La Merced Chanchamayo.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το νέο στέλεχος δημιουργήθηκε όταν ο ιός Echarate αντάλλαξε και συνδύασε το γενετικό του υλικό με έναν άλλον υπάρχοντα ιό.

Σε επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, οι συντάκτες προειδοποίησαν πως ο ιός κατά πάσα πιθανότητα κυκλοφορεί ήδη στις ζούγκλες και τους δασότοπους της χώρας, μεταδιδόμενος από την τοπική πανίδα, με επιτακτική την ανάγκη παρακολούθησης της πορείας του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μία νέα παραλλαγή του ιού Echarate κυκλοφορεί στη ζούγκλα του κεντρικού Περού. Επειδή τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με της ελονοσίας, του δάγγειου πυρετού και άλλων τροπικών ασθενειών, πρέπει να εφαρμοστεί τακτική βιο-επιτήρηση για την προστασία της υγείας του πληθυσμού», αναφέρουν στην εργασία.