Για πρώτη φορά καταγράφηκε στην Ινδία ένα σπάνιο περιστατικό, καθώς ένας 61χρονος άνδρας μολύνθηκε με έναν θανατηφόρο μύκητα που προέρχεται από φυτά. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μύκητα Chondrostereum purpureum, ο οποίος προκαλεί παρασιτική μολύβδωση (Silver Leaf) στα φυτά και ο οποίος μόλυνε έναν 61χρονο μυκητολόγο στην Ινδία.

Ο άνδρας είχε συμπτώματα γρίπης και δυσκολία στην κατάποση, ενώ νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Καλκούτας για μέρες. Οι γιατροί του χορήγησαν αντιμυκητιασική αγωγή που λάμβανε για δύο μήνες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως πρόκειται για τον συγκεκριμένο μύκητα. Ο μύκητας αυτός δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ότι μπορούσε να μολύνει ανθρώπους ή ζώα.

Η καθηγήτρια Ελέιν Μπίγκνελ του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC δήλωσε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει κάποια γενετική ανοσοανεπάρκεια και να μην το γνωρίζει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο άνδρας (λόγω επαγγέλματος) μπορεί να έχει εκτεθεί σε απίστευτα μεγάλο αριθμό σπόρων.

Στα φυτά ο μύκητας διασπείρεται με αερομεταφερόμενα σπόρια και μετατρέπει τα πράσινα φύλλα σε ασημένια, ασθένεια που συχνά οδηγεί σε νέκρωση.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 19 μύκητες που σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!