Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε με τους ιατρικούς φακέλους δεκάδων χιλιάδων ασθενών ίσως μπορεί να προβλέπει ορισμένα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, διαπιστώνει προκαταρκτική διεθνής μελέτη.

Ο αιφνίδιος θάνατος από ανακοπή αντιστοιχεί στο 10 με 20 τοις εκατό του συνόλου των θανάτων, συνήθως όμως ο κίνδυνος δεν γίνεται αντιληπτός ακόμα και με εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις.

«Εργαζόμαστε σχεδόν 30 χρόνια στο ερευνητικό πεδίο της πρόβλεψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, δεν περιμέναμε όμως να πετύχουμε ένα τόσο υψηλό επίπεδο ακρίβειας» σχολίασε ο Χαβιέ Ζουβέν του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στις 11-12 Νοεμβρίου σε συνέδριο που οργανώνει στη Φιλαδέλφεια η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, η οποία εξέδωσε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Ζουβέν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από ιατρικούς φακέλους 25.000 ανθρώπων που είχαν πεθάνει από αιφνίδια ανακοπή στο Παρίσι και το Σιάτλ, καθώς και τους ιατρικούς φακέλους 75.000 που είχαν νοσηλευτεί λόγω καρδιακής ανακοπής αλλά επέζησαν.

Τα δεδομένα, τα οποία περιλάμβαναν ένα εκατομμύριο νοσοκομειακές διαγνώσεις και 10 εκατ. συνταγογραφήσεις, κάλυπταν διάστημα έως δέκα ετών πριν από κάθε θάνατο.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές δημιούργησαν 25.000 μαθηματικές εξισώσεις με εξατομικευμένες ιατρικές παραμέτρους προκειμένου να προβλέψουν αναδρομικά ποια άτομα της μελέτης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο.

Στις εξισώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληροφορίες όπως τυχόν θεραπείες για υπέρταση, ιστορικό καρδιοπάθειας, καθώς και νοητικές και συμπεριφορικές διαταραραχές συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης αλκοόλ.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπόρεσε έτσι να αναγνωρίζει τα άτομα που αντιμετώπιζαν πιθανότητα άνω του 90% να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο τους επόμενους μήνες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι εξατομικευμένοι παράγοντες κινδύνου είναι διαφορετικοί μεταξύ των συμμετεχόντων και συχνά προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της ιατρικής, ένα μείγμα νευρολογικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών δεδομένων» επισήμανε ο Ζουβέν.

Και λόγω της ετερογένειας αυτών των δεδομένων, θα ήταν δύσκολο για μια οποιαδήποτε ειδικότητα γιατρού να σχηματίσει πλήρη εικόνα, εξήγησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ελπίζουμε ότι με τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου οι ασθενείς θα μπορούν να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για να μειώσουν τον κίνδυνο και την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου» κατέληξε.