
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στον ύπνο μας, και μάλιστα κάποια ζεστά ροφήματα μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητά του.
Πέρα από τα συνηθισμένα αλκοολούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, υπάρχουν συγκεκριμένα ροφήματα που φαίνεται να προσφέρουν ανακούφιση και χαλάρωση, βοηθώντας μας να κοιμηθούμε καλύτερα.
Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το ζεστό γάλα και το κακάο έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.
Ο συνδυασμός των συστατικών αυτών βοηθάει στη χαλάρωση και την καταπολέμηση του άγρυπνου νου, προσφέροντας την ηρεμία που χρειαζόμαστε.
Οι συμβουλές που μας έχουν μεταφέρει γενιές στο παρελθόν φαίνεται να έχουν επιστημονική βάση: το ζεστό ρόφημα αποτελεί την τέλεια συντροφιά για μια νυχτερινή ρουτίνα.
«Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή κακάο μπορεί να είναι καταπραϋντικό και χαλαρωτικό ως μέρος ενός βραδινού τελετουργικού», δηλώνει η Dr. Linia Patel, διαιτολόγος και ερευνήτρια στο Università degli Studi di Milano στην Ιταλία, μιλώντας στους Times.
Το χαμομήλι, γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες, παραδοσιακά συνδέεται με τη βραδινή κατανάλωση για έναν καλύτερο ύπνο. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν κάτι εντελώς διαφορετικό: το χαμομήλι ίσως λειτουργεί καλύτερα όχι όταν το πίνετε, αλλά όταν το χρησιμοποιείτε σε ζεστό μπάνιο.
Η Dr. Patel υποστηρίζει: «Η προσθήκη σταγόνων ελαίου χαμομηλιού σε ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη χαλάρωση, χωρίς τον κίνδυνο να διακόψετε τον ύπνο σας λόγω ανάγκης για τουαλέτα».
Αν και το αλκοόλ είναι γνωστό για την ικανότητά του να μας κάνει να νιώθουμε χαλαροί και να κοιμόμαστε γρηγορότερα, δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φάσεις του ύπνου, επηρεάζοντας αρνητικά τη σημαντική φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών), η οποία είναι απαραίτητη για την αναζωογόνηση του οργανισμού.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan, η οποία εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ (bourbon ή βότκα με αναψυκτικό τύπου cola χωρίς καφεΐνη) στην ποιότητα του ύπνου, έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν 20 λεπτά λιγότερο ύπνο από ό,τι όταν ήταν νηφάλιες, ενώ στους άνδρες η επίδραση ήταν λιγότερο έντονη.
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), ίσως να χρειάζεται να σκεφτείτε ξανά την επιλογή τους.
Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας, επηρεάζοντας την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.