ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Απασφάλισε η Άγκυρα και απειλεί ΗΠΑ: «Όχι ο 6ος αλλά ούτε και o 66ος Στόλος μπορούν να μας σταματήσουν στην Κύπρο»!

Απασφάλισε η Άγκυρα και απειλεί ΗΠΑ: «Όχι ο 6ος αλλά ούτε και o 66ος Στόλος μπορούν να μας σταματήσουν στην Κύπρο»!

Σε απευθείας προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ο Γιγίτ Μπουλούτ μίλησε περιφρονητικά (!) για την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και την περίπτωση να υπάρξει αντιπαράθεση του τουρκικού Ναυτικού με τον αμερικανικό 6ο Στόλο για το Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η ExxonMobil έχει αναλάβει να εκτελέσει δοκιμαστική γεώτρηση.

Oλα αυτά ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ ξεκινούν μεγάλη άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ, την Juniper Cobra 2018 (JC18).

Παράλληλα μίλησε για πρώτη φορά για «ισλαμικό Εθνος» και αυτό είναι νέο…

«Όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού Ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία», δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT.

«Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους», ανέφερε.

Εφθασε χθες στα ανοικτά του Ισραήλ το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima (LHD 7) Wasp-class, με μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Εξερευνητική Μονάδα των Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit – MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, 6ου Στόλου, ενώ η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/ Σώματος Πεζοναυτών για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας», δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, αξιωματικός του «Iwo Jima», που υπηρετεί ως η ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του «Iwo Jima».

Ο O’Brien ανέφερε ότι «αυτή είναι η πρώτη άσκηση της αποστολής μας και μέχρι τώρα προετοιμαζόμασταν για τέτοιες ευκαιρίες»

Αν και το Iwo Jima και η 26η MEU δεν θα συμμετάσχουν άμεσα στο μέρος της άσκησης που αφορά την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, θα συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της διμερούς εκπαίδευσης μεταξύ της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης και των Αμερικανών Πεζοναυτών.

«Ο στόχος μας κατά τη διάρκεια του JC18 θα είναι να βελτιώσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πιθανό να αντιμετωπίσουμε στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, η διμερής εκπαιδευτική ευκαιρία οικοδομείται πάνω σε μια δυνατή και διαρκή στρατιωτική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ – μια σχέση που είναι κτισμένοι στην εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε μέσα από δεκαετίες συνεργασίας», δήλωσε ο Συνταγματάρχης του αμερικανικού Ναυτικού Farrell J. Sullivan, αξιωματικός της 26ης MEU.

Πρόσθεσε ότι «η άσκηση παρέχει την ευκαιρία να επιδειχθεί η ετοιμότητα της Μονάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας και της 26ης MEU» και επιδεικνύει «την πραγματικά μοναδική ικανότητα να προβάλουμε και να διατηρήσουμε μαχητικές δυνάμεις στη στεριά από θαλάσσια βάση».

Η σειρά ασκήσεων «Juniper Cobra» διεξάγεται από το 2001. Η τελευταία φορά που διεξήχθη άσκηση ήταν το 2016.

Το «Iwo Jima», που έχει βάση στο Mayport, Florida, διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του «Iwo Jima» περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS New York» (LPD 21) κλάσης «San Antonio», το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS Oak Hill» (LSD 51) κλάσης «Harpers-Ferry», τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.

Η δύναμη του 6ου αμερικανικού Στόλου Μεσογείου δεν είναι σταθερή σε αριθμό σκαφών καθώς αυτά εισέρχονται στην ζώνη ευθύνης σε περιστροφική βάση.

Κατά βάση ο Στόλος αποτελείται από 8 έως 10 Δυνάμεις Κρούσης και μια κύρια Μοίρα αντιτορπιλικών.

Πιο συγκεκριμένα οι Δυνάμεις Κρούσης είναι η CTF 60 έως CTF 69, μαζί με την 60η Μοίρα αντιτορπιλικών.

Η CTF 60 αποτελείται από 1 έως τρία αεροπλανοφόρα μαζί με τα συνοδευτικά τους σκάφη τα οποία φτάνουν από 2 έως και έξι.

Η CTF 61 αποτελείται από τρία σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων.

Η Task Force 62 είναι δύναμη Πεζοναυτών.

Η Task Force 63 είναι δύναμη υποστήριξης και επιμελητείας.

Η Task Force 64 είναι η υποβρύχια συνιστώσα του 6ου Στόλου με πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχιο.

Η Task Force 67 διαθέτει τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη.

Η Task Force 67 είναι δύναμη η οποία αποτελείται από συμβατικά υποβρύχια.

Από την πλευρά του το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει 12 υποβρύχια, 17 κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες), 2 Κορβέτες, 6 μικρότερες φρεγάτες, και 19 ΤΠΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.