Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, ή πρόκειται για λανθασμένη πληροφόρηση της ιαπωνικής αντικατασκοπείας; Σε κάθε περίπτωση, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να εκτόξευσε «κάτι που έμοιαζε σαν πύραυλο», προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν και ενισχύοντας το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για διεθνή δράση εναντίον του.

Σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, σήμερα (Παρασκευή) αναμενόταν μία κίνηση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία και έγινε. Ωστόσο, τόσο οι Ιάπωνες, όσο και οι Αμερικανοί, δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή, να δηλώσουν με σιγουριά ότι η εκτόξευση αφορούσε πύραυλο, ή κάποιο νέο βλήμα.

Η νέα δοκιμή -αν αποδειχθεί- από την Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας, η οποία κινητοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε τρόμο σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ο πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την ιαπωνική αντικατασκοπεία, αναφέρουν πως το νέο βλήμα ή πύραυλος, πραγματοποίησε πτήση για περίπου 45 λεπτά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πύραυλος κατέπεσε σε περιοχή της ζώνης οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, δίχως να υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις ενδείξεις για τη νέα εκτόξευση της Πιονγκγιάνγκ.

Λίγη ώρα αργότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για πύραυλο και όχι για βλήμα.

[Ανανέωση]

Ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) από τη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έφθασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, το δίκτυο NHK.

Όπως μετέδωσε το Reuters, Ιάπωνες αξιωματούχοι προσδιόρισαν λίγο νωρίτερα ότι ο πύραυλος έκανε μια πτήση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και κατέπεσε στα ύδατα της Ιαπωνίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ), χωρίς πάντως να αναφερθούν ζημιές.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε πριν από λίγο (πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα) ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε.

Η εκτόξευση, αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), η οποία ακολούθησε την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), δείχνει ότι «η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα — ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία — και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.