ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρωσία: «Ζώνη ασφαλείας για τους ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας»

Ρωσία: «Ζώνη ασφαλείας για τους ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας»

Μετά το «ύποπτο» περιστατικό με τεθωρακισμένα και οπλισμό των ΗΠΑ σε περιοχές ελεγχόμενες από το ISIS, μία νέα καταγγελία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν δημιουργήσει «Ζώνη ασφαλείας για τους ισλαμιστές» γύρω από την αμερικανική βάση Αλ Τάνφ στην Συρία.

Η περιοχή των 100 χιλιομέτρων γύρω από τη βάση των ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας, έχει γίνει μια «μαύρη τρύπα» που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS για να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων και αμάχων, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η βάση, που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2017 κοντά στην συνοριακή πόλη Αλ Τανφ, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τα συριακά στρατεύματα που καταπολεμούν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έξω από την στρατηγικής σημασίας πόλη, Deir ez-Zor.

«Η παράνομη εγκατάσταση των δυνάμεων των ΗΠΑ σε αυτή τη στρατιωτική βάση στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έχει δικαιολογηθεί δημόσια από την «ανάγκη διεξαγωγής επιχειρήσεων εναντίον του ISIS», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, «δεν υπήρξαν αναφορές για οποιαδήποτε ενιαία αμερικανική επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Αν και το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η βάση χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του λεγόμενου«Νέου Συριακού Στρατού» από τους εκπαιδευτές του συνασπισμού των ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, η βάση αποτελεί μια «μαύρη τρύπα 100 χιλιομέτρων» στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, πρόσθεσε η δήλωση.

Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι δεν επιτρέπουν σε ανθρωπιστικές αποστολές να περάσουν από την περιοχή, ώστε να φτάσουν στον προσφυγικό καταυλισμό Ρουκμπάν, ο οποίος βρίσκεται πλησίον της βάσης.

Το στρατόπεδο φιλοξενεί περίπου 60.000 γυναίκες και παιδιά από την Ράκα και την Deir ez-Zor.

«Οι πρόσφυγες στο Ρουκμπάν χρησιμεύουν ως «ανθρώπινη ασπίδα» για την αμερικανική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός κ. Igor Konashenkov.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές ομάδες και συγκεκριμένα το ISIS. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι στρατιωτικοί εξέδωσαν εναέριες φωτογραφίες που δείχνουν αμερικανικό στρατιωτικό υλικό και τεθωρακισμένα Humvee στην περιοχή βόρεια της Deir ez-Zor, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές.

Οι εικόνες «δείχνουν ξεκάθαρα ότι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, βρίσκονται στα «προπύργια» που είχαν δημιουργήσει προηγουμένως οι μαχητές του ISIS», ανέφερε.

Αν και τα αμερικανικά φυλάκια βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες, «δεν έχει οργανωθεί καμία απολύτως περιπολία», γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «αισθάνονται απολύτως ασφαλή» στην περιοχή που κατέχουν οι τρομοκράτες, ανέφερε το υπουργείο άμυνας.

Νωρίτερα, ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Rossiya 24 TV κινηματογράφησε έναν άνθρωπο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν εκπαιδευμένος στις Η.Π.Α. και λιποτάκτησε από οργάνωση ανταρτών. Ισχυρίστηκε ότι ο διοικητής της μονάδας του διακινούσε αμερικανικά πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά στο ISIS, ενώ οι ΗΠΑ «έκαναν τα στραβά μάτια».

«Όταν μάθαμε ότι ο ηγέτης της μονάδας μας πουλούσε όπλα στους τρομοκράτες του ISIS, κάναμε αναφορά στην αμερικανική βάση, αλλά από την πλευρά τους δεν ελήφθη καμία ενέργεια, οι Αμερικανοί αύξησαν μάλιστα την υποστήριξη τους στον άνθρωπο ο οποίος διορίστηκε ο διοικητής μας και συνεργάστηκε με το ISIS», δήλωσε ο λιποτάκτης στη συνέντευξη.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία έχει οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, καλώντας τους «αβάσιμους» και ότι «δεν βοηθούν την κατάσταση στην Συρία».

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού παραμένουν επικεντρωμένες στην κατατρόπωση του ISIS. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ή οι συμμαχικοί μας εταίροι συνεργάζονται με τρομοκρατικές ομάδες είναι αβάσιμη και δεν βοηθά στον σκοπό μας να νικήσουμε το ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντριάν Ραντέν-Γκάλοουεϊ, στο Sputnik την Τετάρτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με πληροφορίες από RT.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.