Όχι απλώς «τον ήπιαμε» αλλά στραφήκαμε να μας σώσει η τουρκόφιλη Αίγυπτος! Καμία ελπίδα...

Ινδία: Κινέζοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν 7 χλμ. εντός της αμφισβητούμενης μεθορίου

Ένοπλοι Κινέζοι στρατιώτες απέναντι σε Ινδούς με ρόπαλα

Ινδία: Κινέζοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν 7 χλμ. εντός της αμφισβητούμενης μεθορίου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Κινέζοι στρατιώτες φέρονται να εγκαταστάθηκαν σε απόσταση 6 έως 7 χιλιομέτρων εντός περιοχής που η Ινδία θεωρεί ότι ανήκει στην επικράτειά της, εντείνοντας την ανησυχία για τις εξελίξεις στην αμφισβητούμενη μεθόριο των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ινδίας που επικαλείται η εφημερίδα The Hindu, το περιστατικό αφορά την περιοχή Ασαφίλα, κοντά στο Τακσίνγκ, στην πολιτεία Αρουνατσάλ Πραντές, την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κινητικότητα ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, όταν σημειώθηκε περιστατικό κατά τη διάρκεια περιπολίας κοντά στη Μάτζα.

Αρχικά, οι δύο πλευρές αποχώρησαν από το σημείο, ωστόσο, σύμφωνα με τις ινδικές αναφορές, Κινέζοι στρατιώτες επέστρεψαν αργότερα με μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και έστησαν σκηνές στην περιοχή.

Ένοπλοι Κινέζοι στρατιώτες απέναντι σε Ινδούς με ρόπαλα

Παράλληλα, βίντεο φέρεται να καταγράφει αντιπαράθεση μεταξύ στρατιωτών του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και Ινδών στρατιωτικών κατά μήκος της αμφισβητούμενης μεθορίου στην Αρουνατσάλ Πραντές.

Οι Κινέζοι στρατιώτες εμφανίζονται να κρατούν τυφέκια εφόδου, ενώ οι Ινδοί στρατιωτικοί φέρονται να έχουν στα χέρια τους ρόπαλα.

Η παρουσία των κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή φέρεται να συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι η περίοδος των περιπολιών στα ορεινά σύνορα ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο.

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας η Ινδία

Με φόντο τις αναφερόμενες κινήσεις της κινεζικής πλευράς, η Ινδία ενισχύει τις δυνατότητες επιτήρησης και προστασίας κατά μήκος της μεθορίου. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται περιλαμβάνονται η δημιουργία μονάδων χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και η κατασκευή υπόγειων καταφυγίων.

Η πολιτεία Αρουνατσάλ Πραντές βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος της περιοχής, ενώ το Νέο Δελχί απορρίπτει τις κινεζικές αξιώσεις.

Η αιματηρή σύγκρουση του 2020

Η αντιπαράθεση των δύο ασιατικών δυνάμεων είχε οδηγήσει σε αιματηρή σύγκρουση στην κοιλάδα Γκαλβάν τον Ιούνιο του 2020, όταν σκοτώθηκαν 20 Ινδοί στρατιώτες. Το επεισόδιο αποτέλεσε μία από τις σοβαρότερες στρατιωτικές κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες.

Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και τις συμφωνίες για την απομάκρυνση στρατευμάτων από ορισμένα σημεία, η συνοριακή διαμάχη εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντασης.

Οι πληροφορίες για την εγκατάσταση κινεζικών στρατευμάτων στην Ασαφίλα βασίζονται σε ινδικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η The Hindu. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των συγκεκριμένων ισχυρισμών ούτε επίσημη κινεζική ανακοίνωση για το περιστατικό.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.