ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Συμμαχία» Ταλιμπάν και ISIS κατά «κοινών στόχων» θέλει ο Χεμπατουλάχ Ακουντζάντα (βίντεο)

«Συμμαχία» Ταλιμπάν και ISIS κατά «κοινών στόχων» θέλει ο Χεμπατουλάχ Ακουντζάντα (βίντεο)

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1TV επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χεμπατουλάχ Ακουντζάντα εξέδωσε νέες οδηγίες καλώντας τους πολεμιστές του να μην επιτίθενται στους μαχητές του ISIS επειδή μοιράζονται κοινούς στόχους.

Με αυτόν τον τρόπο ο ηγέτης τους στο Αφγανιστάν προωθεί ένα … «άνοιγμα» στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και ορκισμένο εχθρό των Ταλιμπάν από το 2015.

Η νέα διαταγή δόθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες στη διάρκεια της επίσκεψης του Ακουντζάντα στη Μούσα Κάλα, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν. Στο ταξίδι τον συνόδευαν μέλη του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης, της λεγόμενης Κουέτα Σούρα, καθώς και οι «κυβερνήτες» που έχουν διορίσει οι Ταλιμπάν στις διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε θα σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις μεταξύ των δύο διαβόητων για τις επιθέσεις κατά αμάχων, την ωμότητα και τις μαζικές εκτελέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων.

Προ διετίας οι Ταλιμπάν και το «Ισλαμικό Κράτος» είχαν κηρύξει αμείλικτο τζιχάντ («ιερό πόλεμο») οι μεν στους δε, με τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγκντάντι να αποκαλεί τον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ «τρελό και αγράμματο ηλίθιο».

Στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η εντεινόμενη δραστηριότητα των Ταλιμπάν σε περιοχές του βορείου Αφγανιστάν που συνορεύουν με κράτη της λεγόμενης Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην κράτη της ΕΣΣΔ) ίσως σημαίνει ότι κάποιοι οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν άλλαξαν στρατόπεδο και προσχώρησαν στον ISIS, που επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση τόσο για τους διεθνείς αντιτρομοκρατικούς συνασπισμούς όσο και για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Δείτε την διαφορά ανάμεσα σε Ταλιμπάν και ISIS:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.