ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προσπάθειες υποβάθμισης την κατάστασης στο Ιράν από τον Χ. Ροχανί: «Δεν είναι τίποτα»

Προσπάθειες υποβάθμισης την κατάστασης στο Ιράν από τον Χ. Ροχανί: «Δεν είναι τίποτα»

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί προσπάθησε να υποβαθμίσει το χάος στο οποίο βυθίζεται το Ιράν με τις βίαιες διαδηλώσεις και τους θανάτους διαδηλωτών και αστυνομικών κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που «δεν είναι τίποτα».

«Το μεγάλο μας έθνος έχει ζήσει και άλλα παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν και τα έχει αντιμετωπίσει. Αυτό δεν είναι τίποτα» ανέφερε μιλώντας σε βουλευτές στη σκιά των μεγαλύτερων μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν μετά το 2009.

Παράλληλα ζήτησε ηρεμία από όλους και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν προκλήθηκαν από την ανησυχία των πολιτών για την άνοδο του κόστους ζωής αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος.

Όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση της Τεχεράνης μετά την αποκαλούμενη Πράσινη Επανάσταση του 2009 όταν εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της επανεκλογής του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι Ιρανοί δεν έχουν δει ακόμη την οικονομική ανάκαμψη που τους υποσχέθηκε ο Ροχανί μετά την επανεκλογή του τον Μάιο και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που ακύρωσε τα μέτρα κατά της χώρας επιτρέποντας της να βρει διέξοδο ξανά στις αγορές.

Συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις στο Ιράν. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί από τους οποίους πάντως ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τη Δευτέρα ότι «ελπίζει» πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι και θα παραμείνει «εγγυημένο» στο Ιράν.

«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.