Ο εχθρός του Ρ.Τ. Ερντογάν στο «τιμόνι» του State Department – Μ. Πομπέο: «Ισλαμιστική δικτατορία η Τουρκία»!

Ο εχθρός του Ρ.Τ. Ερντογάν στο «τιμόνι» του State Department – Μ. Πομπέο: «Ισλαμιστική δικτατορία η Τουρκία»!

Η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον από τον Μάικ Πομπέο το μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA σίγουρα δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Οι φήμες για αντικατάσταση του Ρ.Τίλερσον υπήρχαν αρκετό καιρό τώρα, κυρίως λόγω της αλλεργικής διάθεσης «κύκλων» της Ουάσιγκτον απέναντι σε ένα άνθρωπο που είχε βραβευτεί από τον Πούτιν με το βραβείο της Φιλίας ως CEO της ExxonMobil.

Ως εκ τούτου η είδηση δεν είναι τόσο η αντικατάσταση του Τίλερσον όσο και σε ότι αφορά εμάς η στάση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Πομπέο είχε περιγράψει την Τουρκία, σε tweet του στις 16 Ιουλίου του 2017 ως μια «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία», προσθέτοντας ειρωνικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο δημοκρατική όσο και το Ιράν…

Καθώς η τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος είχε αρχίσει να καταρρέει στις 15 Ιουλίου του 2016 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif, είχε σχολιάσει ότι ο τουρκικός λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία του και αντιμετωπίζει το στρατό.

«Η ηρωική άμυνα για δημοκρατία και της εκλεγμένης κυβέρνησής τους αποδεικνύει ότι τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν», είχε πει ο Zarif στις 16 Ιουλίου.

Δύο ώρες αργότερα ο Πομπέο είχε σχολιάσει:

«Η ιρανική κυβέρνηση είναι τόσο δημοκρατική όσο και αυτή του Ερντογάν. Πρόκειται και για δύο ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες»..

Μετά την αναρρίχηση του στο αξίωμα διευθυντή της CIA ο Πομπέο διέγραψε την συγκεκριμένη ανάρτηση. Της διαγραφής όμως ακλούθησε μια προβληματική, έως καταστροφική συνάντηση με τν Τούρκο πρόεδρο πριν από ένα χρόνο το Φεβρουάριο του 2017.

Ο Ερντογάν τότε αναγκαστικά τον είχε δεχθεί για να του θέσει το θέμα της αμερικανικής υποστήριξης στο YPG/SDF και από ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσει εύκολα από τον συγκεκριμένο Αμερικανό αξιωματούχο. Τώρα θα πρέπει να δέχεται και ως υπουργό Εξωτερικών!

Αν δούμε τα μηδαμινά αποτελέσματα που προέκυψαν από εκείνη την επίσκεψη (από τότε ο Ερντογάν έχει πολλές φορές κατηγορήσει τη CIA ότι συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους) τότε το μέλλον των ήδη τεταμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται αισιόδοξο.

Το γεγονός την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ διάλεξε τον πρώην διευθυντή της CIA ως το νέο υπουργό Εξωτερικών σίγουρα δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά πρωτίστως τη Ρωσία. Αλλά δεδομένων των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας η νέα πολιτική ηγεσία του state department θα αναλάβει και τις δύο αυτές «υποθέσεις» κάτω από ένα νέο πρίσμα.

https://twitter.com/markito0171/status/829606217093939201

Όταν ο Πούτιν βράβευε τον Ρ.Τίλερσον με το βραβείο «Φιλίας»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.