ΗΠΑ: «Εάν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι» – Πολύ κακό για το τίποτα!

ΗΠΑ: «Εάν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι» – Πολύ κακό για το τίποτα!

«Εάν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα τότε είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι στο ΣΑ του ΟΗΕ, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «Δεύτερη φάση» σε μια επίθεση που ακόμα και οι ίδιοι οι επιτιθέμενοι δεν πιστεύουν ότι προσέφερε τίποτα το ουσιαστικό, καταλήγοντας σε μια μνημειώδη αποτυχία σε ότι αφορά τα ουσιαστικά αποτελέσματά της:

– Ο Μ.Ασαντ πήγε κανονικά στο… γραφείο του

– Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, πύραυλοι cruise και JDAM καταρρίφθηκαν

-Κάτι άδεια κτήρια που κτυπήθηκαν δεν θεωρούνται ακριβώς «στρατηγικοί στόχοι» κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο Sergei Rudskoy Αρχηγό της Διεύθυνσης των Κύριων Επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, η επίθεση των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Βρετανίας ξεκίνησε στις 03.42 της 14ης Απριλίου και διήρκησε μέχρι τις 05.10 ώρα Μόσχας.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας στην ναυτική βάση της Ταρτούς και στην αεροπορική βάση Khmeimim εντόπισαν τους πυραύλους και τις κατευθυνόμενες βόμβες που εξαπολύθηκαν από τα δυτικά πλοία και αεροσκάφη.

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αεροσκάφη B-1B, F-15 και F-16, η RAF τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 που απογειώθηκαν από την βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, τα αμερικανικά καταδρομικά USS Laboon (DDG-58) κλάσης Arleigh Burke, το καταδρομικό USS Monterey (CG-61) κλάσης Ticonderoga τα οποία την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στην Ερυθρά θάλασσα.

Συνολικά εκτοξεύτηκαν και εξαπολύθηκαν 103 πύραυλοι cruise και αριθμός κατευθυνομένων βομβών GBU-38 από τα βομβαρδιστικά B-1B.

Συνολικά 71 από τους 103 πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν, καταστράφηκαν από τα σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα των συριακών ενόπλων δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα από τα S-125 Neva/Pechora (NATO: SA-3 Goa), S-200VE Vega-E (NATO: SA-5b), 9К317E Buk-M2/ 9K37M1-2 Buk-M1-2 (NATO: SA-17), 2K12E Kvadrat (ΝΑΤΟ: SA-6 Gainful) και 9K33 Osa (NATO: SA-8).

Από τα 30 πυρομαχικά (πύραυλοι cruise και κατευθυνόμενες βόμβες) που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στην Barzah και στην Jaramana της Δαμασκό τα επτά καταρρίφθηκαν από την Συριακή αεράμυνα.

Όσον αφορά τις επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις της Συριακής Αεροπορίας,

-Στην βάση Duwali καταρρίφθηκαν και οι τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Al-Dumayr καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Blai καταρρίφθηκαν και οι 18 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στη βάση Shayrat καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,

-Στην βάση Mazzeh καταρρίφθηκαν οι πέντε από τους εννέα πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της, και τέλος

-Στο αεροδρόμιο της Homs καταρρίφθηκαν οι 13 από τους 16 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Συρία δεν τέθηκαν σε συναγερμό, δεν υπήρξε είσοδος πυραύλων cruise στον εναέριο χώρο της Συρίας που ενδιαφέρει την ρωσική αεράμυνα, δηλαδή εκεί που είναι ανεπτυγμένα τα ρωσικά στρατεύματα, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση και αμέσως μετα την πυραυλική επίθεση απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά από την βάση της Λατάκειας για την πραγματοποίηση αποστολών περιπολίας.

Η Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιείται μετά από αίτημα της Ρωσίας, η αμερικανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να διατηρήσει την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή της.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας

για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να “επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού”

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Ρώσος πρεσβευτής: «Επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους η επίθεση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια “επιθετική ενέργεια” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη “βαθιά ανησυχία” απέναντι στην “επίθεση” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, “το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει ξανά χημικά αέρια

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.