ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επαναπατρισμός για 20 σορούς κοπτών στην Αίγυπτο, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από μέλη του ISIS

Επαναπατρισμός για 20 σορούς κοπτών στην Αίγυπτο, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από μέλη του ISIS

Επαναπατρίζονται οι σοροί 20 χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2015 στη Λιβύη, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο Κάιρο.

Ο ορθόδοξος κόπτης πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ ήταν παρών στην υποδοχή των σορών των ανδρών, που ανακαλύφθηκαν τον Οκτώβριο κοντά στη Σύρτη της βόρειας Λιβύης, πρώην οχυρό των τζιχαντιστών στη Λιβύη.

Μερικές ώρες νωρίτερα, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε μεταδώσει ότι τα λείψανα φορτώθηκαν σε αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Αφρικίγια στο αεροδρόμιο της Μισράτας, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου φυλάσσονταν.

Τα πτώματα 20 Αιγύπτιων κι ενός ακόμη άνδρα που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Οτμάν αλ Ζεντάνι προφανώς ήταν υπήκοος χώρας της Αφρικής (σ.σ. της Γκάνας, όπως διαπιστώθηκε αργότερα), «δεν ήταν εύκολο καθήκον» να αναγνωριστούν, καθώς βρίσκονταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, ενώ τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί από τους τζιχαντιστές.

Ο ιατροδικαστής είχε εξηγήσει ότι η αναγνώριση κατέστη εφικτή μόνο όταν οι οικογένειες των θυμάτων έστειλαν δείγματα γενετικού υλικού.

Το ΙΚ είχε διανείμει τη 15η Φεβρουαρίου 2015 ένα βίντεο που απεικόνιζε τον αποκεφαλισμό αυτών που οι τζιχαντιστές είπαν πως ήταν 21 κόπτες, μετά την απαγωγή τους τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς στη δυτική Λιβύη.

Αμέσως μετά την εκτέλεση των ομήρων, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που εργάζονταν στη Λιβύη–στους τομείς των ακινήτων, των υπηρεσιών, της γεωργίας, κ.λπ.–εγκατέλειψαν τη χώρα.

Έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη κατατμήθηκε σε φέουδα παραστρατιωτικών οργανώσεων, την ώρα που δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούσαν και συνεχίζουν ως και σήμερα να διεκδικούν την εξουσία, η καθεμιά για λογαριασμό της: από τη μια, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα κι έχει έδρα την Τρίπολη· από την άλλη, μια κυβέρνηση που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και των δυνάμεών του.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος, οι τζιχαντιστές του ΙΚ μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της Λιβύης σε κρησφύγετό τους, παρότι έχασαν τον Δεκέμβριο του 2016 σε μια επιχείρηση με αμερικανική υποστήριξη το προπύργιό τους, τη Σύρτη, που είχαν καταλάβει τον Ιούνιο του 2015.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.