Το τουρκικό ΥΠΕΞ «μαλώνει» τον Ν.Κοτζιά: «Ξεπέρασε τα όρια – Να συμμορφωθεί» (βίντεο)

Το τουρκικό ΥΠΕΞ «μαλώνει» τον Ν.Κοτζιά: «Ξεπέρασε τα όρια – Να συμμορφωθεί» (βίντεο)

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε επίθεση προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη, ξεπερνά τα όρια και τον καλεί να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Το σχόλιο αφορά τα όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του, στην οποία προειδοποίησε την Άγκυρα- αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό έντασης στα Ίμια- ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανησυχητικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει καλώντας τον κ. Κοτζιά να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες που εξέφρασαν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός στη μεταξύ τους επικοινωνία, σύμφωνα με το Anadolu.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί»

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.