ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Απελευθερώνονται κι επιστρέφουν στην πατρίδα οι δύο Ελληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί!

Απελευθερώνονται κι επιστρέφουν στην πατρίδα οι δύο Ελληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί!

Αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτριος Κούκλατζη που κρατούντο αιχμάλωτοι μετά από ενέδρα, όπως επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π.Καμμένος, τουρκικού ειδικού αποσπάσματος στο προγεφύρωμα του Κάραγατς από την 1η Μαρτίου.

Το τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται επί 167 ημέρες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους, πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πρόκειται να μεταβεί απόψε στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Μέσα στο αεροσκάφος θα βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Υπολογίζεται το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 03.00 τα ξημερώματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών. Ειδικότερα συνομίλησε με τον Νίκο Κούκλατζη και τον Νίκο Μητρετώδη.

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου. Μόλις έγινε γνωστή η απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».



Το tweet του Πάνου Καμμένου για τους δύο στρατιωτικούς

Mε την είδηση της απελευθέρωσης των Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ανήρτησε tweet με την εικόνα της Παναγίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος δημοσίευσε εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, χωρίς να κάποιο σχόλιο.



Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως η είδηση αυτή είναι ένα χαρμόσυνο νέο μέσα σε αυτό το άσχημο καλοκαίρι για την Ελλάδα, εννοώντας προφανώς τους 95 νεκρούς από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα».

Δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου

Δηλώσεις για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που ήταν υπό κράτηση στην Τουρκία έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.Για «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης» εκ μέρους της Τουρκίας μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου, δε, δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

Ανακουφισμένοι οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Ζούμε ένα θαύμα» – Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του πατέρα του Δημήτρη Κούκλατζη, με το που ενημερώθηκε για την αποφυλάκιση του γιο του και του Αγγελου Μητρετώδη από τις φυλακές Αδριανούπολης.

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης.

«Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Αγγελου Μητρετώδη περιγράφει ως «εφιαλτική οδύσσεια» την περιπέτεια του γιου του, που πέρασε 167 μέρες στις τουρκικές φυλακές, μετά την ανακοίνωση για την απελευθέρωσή του.

«Περάσαμε έναν Γολγοθά», ανέφερε ο Νίκος Μητρετώδης, σημειώνοντας ότι η περιπέτεια που έζησε ο γιος του αλλά και η οικογένειά του ήταν πρωτόγνωρη.

Ο κ. Μητρετώδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους του συμπαραστάθηκαν, αλλά και την Εκκλησία. «Θέλω να ευχαριστήσω τον ανώνυμο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.