«Εσκυψαν το κεφάλι» πάλι οι ΗΠΑ στον Ρ.Τ.Ερντογάν: «Νόμιμο το δικαίωμα της Τουρκίας να κτυπήσει τους Κούρδους»!

«Εσκυψαν το κεφάλι» πάλι οι ΗΠΑ στον Ρ.Τ.Ερντογάν: «Νόμιμο το δικαίωμα της Τουρκίας να κτυπήσει τους Κούρδους»!

Οι ΗΠΑ μετά τους S-400 και την αποδοχή της τουρκικής απαίτησης να μην δημιουργηθεί κουρδικός μεθοριακός στρατός 30.000 μαχητών, όπως ήταν το αμερικανικό σχέδιο, αναγνώρισαν το “δίκαιο” της τουρκικής εισβολής στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και το δικαίωμά της να κτυπά την Αφρίν.

Πριν λίγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αναγνώρισε το “νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας” χωρίς να προσδιορίζει σε τι ακριβώς απειλή πρέπει να “αμυνθεί”.

Και να φανταστεί κανείς ότι το YPG που βάλλεται πανταχόθεν από τα τουρκικά άρματα μάχης, το πυροβολικό και της Αεροπορίας πρόκειται για συμμάχους των ΗΠΑ!

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες βράδυ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκε «ανησυχία» και διατυπώθηκαν εκκλήσεις για “αυτοσυγκράτηση”, αλλά δεν υπήρξε καμία καταδίκη από πουθενά της τουρκικής επιχείρησης, ούτε καν κοινή ανακοίνωση.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, ήταν απούσα!

Mετά από αυτά οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν “γενική επιστράτευση” για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία.

Σήμερα σκοτώθηκε κι ένας δεύτερος Τούρκος στρατιώτης, μέλος των ειδικών δυνάμεων ο Oğuz Kaan Usta.

Αυτή είναι η δεύτερη τουρκική έφοδος στη βόρεια Συρία, έπειτα από εκείνη που είχε εξαπολύσει η Άγκυρα τον Αύγουστο του 2016.

Η επιχείρηση, που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας», εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό σε συνεργασία με φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες. Σκοπός της είναι να εκδιωχθεί η συριακή κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», από την περιοχή Αφρίν, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία.

Νωρίτερα χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατράνωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω στην Αφρίν» και διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται με τη «συμφωνία» της Μόσχας. Η Ρωσία είναι σύμμαχος-κλειδί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ κι έχει επέμβει στον πόλεμο από το 2015.

Στην πόλη Αφρίν, 18 χιλιόμετρα από το μέτωπο, οι κάτοικοι φτιάχνουν καταφύγια σε υπόγεια σπιτιών και προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα.

Τουλάχιστον 54 αντιμαχόμενοι, ανάμεσά τους 26 Κούρδοι αντάρτες και 19 Σύροι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εφόδου, ενώ μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 22 άμαχοι.

Στη διάρκεια της ημέρας Τούρκοι στρατιωτικοί και Σύροι αντάρτες προσκείμενοι στην Άγκυρα εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον των YPG από την πόλη Άζαζ, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατέλαβαν για σύντομο διάστημα τον λόφο Μπαρσάγια, πριν οι YPG τον ανακτήσουν.

Όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής στην τουρκική πλευρά των συνόρων, περίπου 30 άρματα μάχης LEO2A4 και Μ60Α3 και χιλιάδες Τούρκοι μπήκαν χθες στη Συρία.

Στη Συρία έχουν εισέλθει δυνάμεις αρμάτων (Leopard 2A4 και M-60T) με αριθμούς που δείχνουν προέλευση από μονάδες της 1ης Στρατιάς της Αν. Θράκης, υποστηριζόμενες από πυρά A/K πυροβόλων Firtina και ρουκετοβόλων Τ-122.

Η Τουρκία, που απειλούσε επί μήνες ότι θα εξαπέλυε επίθεση στην Αφρίν για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, ξεκίνησε την επιχείρηση μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι θα δημιουργείτο μια δύναμη 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία, με τη συμμετοχή των YPG.

Ο Ερντογάν αντέδρασε λέγοντας ότι η χώρα του θα αναλάμβανε στρατιωτική δράση για να «σκοτώσει πριν βγει από τ’ αυγό» αυτή τη δύναμη.

Η Άγκυρα θεωρεί τις δυνάμεις των YPG ως τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Οι Κούρδοι μαχητές υπήρξαν η βασική συνιστώσα της αραβοκουρδικής συμμαχίας που έδρασε εναντίον του ISIS στη Συρία με τη συνεργασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Από το Σάββατο, 170 στόχοι έχουν καταστραφεί και 11 χωριά έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ.

Οι Κούρδοι μαχητές από την πλευρά τους εντείνουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων και κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και άλλοι 50 να έχουν τραυματιστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έναρξη της επιχείρησης συνοδεύτηκε από αυστηρά μέτρα καταστολής στην Τουρκία, όπου οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν. Συνολικά 24 άνθρωποι, που θεωρούνται ως ύποπτοι από την Άγκυρα για «προπαγάνδα» υπέρ των YPG σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθησαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.