Όσο ζω... ΜαΖώ!

«Οι βάρβαροι πέρασαν»: Οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν με τα Patriot αλλά οι Χούθι διέλυσαν τα πάντα… (upd)

Κτυπήθηκαν από drones και πυραύλους και κατακαίγονται το διυλιστήριο SAMREF και ο κρίσιμος αγωγός East-West Pipeline της ARAMCO στην περιοχή ευθύνης της ELDYSA (Eλληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας) στο Γιανμπού - Δήλωση Τσίπρα μετά το χθεσινό κάζο: «Πάρτε τα Patriot από την Σαουδική Αραβία»

«Οι βάρβαροι πέρασαν»: Οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν με τα Patriot αλλά οι Χούθι διέλυσαν τα πάντα… (upd)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Οι Χούθι δυστυχώς κατάφεραν να περάσουν το φράγμα της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας με τα συστήματα MIM-104 Patriot PAC-2 στην περιοχή ευθύνης της ELDYSA (Eλληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας) στο Γιανμπού (Yanbu) και να πλήξουν σφοδρά με drones και πυραύλους το σαουδαραβικό διυλιστήριο SAMREF και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, ενώ πλέον η παραμονή της ελληνικής μονάδας λαμβάνει και πολιτική διάσταση.

Η ελληνική Μοίρα έκανε ότι μπορούσε καταρρίπτοντας δύο βλήματα εδάφους-εδάφους από το πρωί και δύο drones, αλλά πέρασαν αρκετά άλλα.

Το σημαντικότερο είναι ότι μετά τις δηλώσεις των Χούθι, όλες οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας είναι εν δυνάμει στόχοι και πλέον η ελληνική μονάδα αεράμυνας της ΠΑ μπορεί να βρεθεί να κάνει την αραβική ασπίδα σε έναν πόλεμο που διαρκεί δεκαετίες από την πλευρά του Ριάντ.

Παράλληλα οι πύραυλοι Patriot δεν μας περισσεύουν γιατί απλά έχουμε απειλή μόνιμα στην χώρα μας και η εξάντληση του  αποθέματος εκθέτει τα εθνικά συμφέροντα, μετά τις αποστολές αποθέματος και σε ΗΑΕ-Κατάρ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη pronews.gr (@pronews.gr)

Η ζώνη ευθύνης της ελληνικής Μοίρας στο Γιανμπού αφορά το διυλιστήριο SAMREF, τα οποία εταιρικά είναι κοινοπραξία (50-50 joint venture) μεταξύ της Saudi Aramco και της ExxonMobil.

Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχουν Τερματικοί Σταθμοί Αγωγών: Το Γιανμπού αποτελεί την κατάληξη του κρίσιμου αγωγού East-West Pipeline της Aramco.

Ο αγωγός αυτός επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να μεταφέρει το πετρέλαιό της στην Ερυθρά Θάλασσα, παρακάμπτοντας το Στενό του Ορμούζ.

Δηλαδή οι Χούθι κτύπησαν ακριβώς εκεί που «πονάει» η Δύση: Την μοναδική έξοδο του πετρελαίου, πέρα από τα Στενά του Ορμούζ.

Οι Χούθι έστειλαν από διαφορετικές διευθύνσεις τα drones για να παραπλανήσουν την ελληνική αεράμυνα και δυστυχώς τα κατάφεραν.

Η περιοχή φλέγεται όπως φαίνεται και στα βίντεο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με drones και πυραύλους, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω κλιμάκωση «τις επόμενες ημέρες και ώρες».

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ύστερα από τετραετή εκεχειρία μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι είχαν ανακοινώσει τη Δευτέρα την πρόθεσή τους να διακόψουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν για πλοία που συνδέονται με σαουδαραβικά, ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα.

Η Ερυθρά Θάλασσα αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για το Ριάντ, καθώς αποτελεί βασική εναλλακτική θαλάσσια οδό μετά τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.

Παρά τις απειλές, η εμπορική ναυσιπλοΐα συνεχίζεται μέσω του Στενού του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, το οποίο συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν καθώς οι Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους δεν αποσκοπούν στην πλήρη παράλυση του θαλάσσιου διαύλου.

Τυχόν αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία απειλεί να διαταράξει περαιτέρω την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με την τιμή του Brent να αγγίζει αυτή την εβδομάδα τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Στο διπλωματικό πεδίο, και μετά από σχετική πρωτοβουλία της Κίνας, το Πακιστάν επιχειρεί να αναζητήσει δρόμους για την αναβίωση των «παγωμένων» συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν. Σύμφωνα με τρεις πακιστανικές πηγές, διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού Υπουργού Εσωτερικών, Εσκαντάρ Μομενί, στην Ισλαμαμπάντ – η δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες.

ΕΛΑΣ για τους Patriot στην Σαουδική Αραβία: «Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές συγκρούσεις»

Ανακοίνωση σχετικά με τα διαδοχικά περιστατικά κατάρριψης drones και βαλλιστικών πυραύλων της Υεμένης από ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία, εξέδωσε η ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι οι εμπλοκές της Ελλάδας σε επιθέσεις στην Υεμένη «αναδεικνύουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή».

Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση «να απαντήσει στον ελληνικό λαό, πώς εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα όταν η Ελλάδα εκτίθεται σε κινδύνους έχοντας στείλει Πάτριοτ και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, ενώ η σαουδαραβική ηγεσία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία και συντονίζεται με την Άγκυρα για τις εξελίξεις στην περιοχή διμερώς αλλά και στο πλαίσιο νέων πολυμερών σχημάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ:

«Τα νέα περιστατικά ενεργοποίησης της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία σε επιθέσεις από την Υεμένη, δεν αποτελούν ευκαιρία για πανηγυρισμούς. Αντίθετα αναδεικνύουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε εκφράσει την αντίθεσή του για την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για τους Patriot από το 2021, τονίζοντας ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας σε τρίτες χώρες, εκτός της ομπρέλας και εντολής των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας, και τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στον ελληνικό λαό, πώς εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα όταν η Ελλάδα εκτίθεται σε κινδύνους έχοντας στείλει Πάτριοτ και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, ενώ η σαουδαραβική ηγεσία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία και συντονίζεται με την Άγκυρα για τις εξελίξεις στην περιοχή διμερώς αλλά και στο πλαίσιο νέων πολυμερών σχημάτων.

Καθίσταται πλέον εμφανές, ότι όσο δεν αναλαμβάνεται μία σοβαρή πρωτοβουλία από την διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ για την επίλυση των πολλαπλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό, Ιράν, Λίβανος, Υεμένη), τόσο αυξάνεται η διάχυση των κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή».

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.