Αντιαεροπορικά με... αυτιά και ακουστικά!

Αυτοί είναι οι Ουκρανοί επιστήμονες και ειδικοί που σκοτώθηκαν στο μακελειό της έκθεσης όπλων στο Κίεβο

Μεταξύ των θυμάτων υψηλόβαθμα στελέχη της SBU και επιστήμονες

Αυτοί είναι οι Ουκρανοί επιστήμονες και ειδικοί που σκοτώθηκαν στο μακελειό της έκθεσης όπλων στο Κίεβο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Στις 24 Ιουλίου 2026, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ουκρανική έκθεση για drones στο Κίεβο, προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε στρατιωτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Σύμφωνα με αναφορές, δύο πύραυλοι Iskander έπληξαν χώρο διεξαγωγής έκθεσης και συνεδρίου για ουκρανικά drones και συστήματα AI στην περιοχή του Κιέβου.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, ξένοι σύμβουλοι και ειδικοί σε τεχνολογίες αιχμής.

Η ρωσική πλευρά παρουσιάζει την επίθεση ως επιτυχημένη προσβολή σε στόχο υψηλής αξίας, ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα περίπου 10 νεκρούς και 100 τραυματίες.

View this post on Instagram

A post shared by pronews.gr (@pronews.gr)

Ωστόσο, ουκρανοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, με αναφορές για «διαμελισμένα σώματα» που δυσκολεύουν τον ακριβή απολογισμό.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν κυκλοφορήσει (βάσει οικογενειακών αναρτήσεων και διαδικτυακών πηγών) είναι:

Eduard Sirenko: Πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας «Άλφα» της SBU και σύμβουλος της GUR.

Alexander Gordienko: Λέκτορας και ειδικός στην ανάπτυξη drones και AI για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Valentina Savitska: Επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας και Στρατηγικής Επικοινωνίας της SBU.

Ekaterina Shalupnya: Επικεφαλής νομικού τμήματος της Ένωσης Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων της Ουκρανίας (UAROR).

Bogdan Dmytrovych Melinyshyn: Προβεβλημένος ακτιβιστής που προμήθευε όπλα και βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Επιπλέον, αναφέρονται δύο Πολωνοί αξιωματούχοι – ένας με στρατιωτικό ρόλο και ένας σύμβουλος του πολωνικού υπουργείου Άμυνας.

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο εντατικοποίησης των ρωσικών χτυπημάτων σε ουκρανικές υποδομές και κέντρα διοίκησης/τεχνολογίας.

Το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή και χρήση drones ως ασύμμετρο όπλο, κάτι που η Μόσχα φαίνεται να στοχεύει συστηματικά.

Η διαφορά στους αριθμούς θυμάτων είναι χαρακτηριστική του πολέμου πληροφοριών: η μία πλευρά παρουσιάζει «χειρουργικό» χτύπημα, η άλλη προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες για λόγους ηθικού και διεθνούς εικόνας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πλήρης και ανεξάρτητη επιβεβαίωση όλων των ονομάτων ή του ακριβούς απολογισμού, ούτε και πρόκειται να υπάρξει καθώς στην Ουκρανία δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί ή ομάδες έρευνας.

Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από ρωσικές πηγές και διαρροές/αναρτήσεις οικογενειών στην Ουκρανία.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.