Προβλήματα στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα – Μεταφέρουν θανόντες από την Λαμία στην Αθήνα για νεκροτομές

Προβλήματα στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα – Μεταφέρουν θανόντες από την Λαμία στην Αθήνα για νεκροτομές

Γυναίκες θύματα βιασμού που περιμένουν και τρεις ημέρες να εξεταστούν από ιατροδικαστή, δείγματα τοξικολογικών εξετάσεων που… ταξιδεύουν από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη για να αναλυθούν και συγγενείς που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για ταξίδι του εκλιπόντος ανθρώπου τους εκτός της περιοχής που διαμένουν ελλείψει ιατροδικαστή, συνθέτουν δυσλειτουργικές και γεμάτες προβλήματα ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, μέσα από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και βουλευτών, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, η οποία «παροπλίστηκε» από διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντάξει ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Οπως αναφέρει ο προϊστάμενος Ιατροδικαστής της Υπηρεσίας, Ηλίας Μπογιόκας, από τις τέσσερις γραμματείς δεν έχει απομείνει καμία, ενώ μόλις τρεις ιατροδικαστές καλούνται να διαχειριστούν 800 νεκροτομές το χρόνο, πολλές εκ των οποίων έρχονται από την επαρχία. «Μας έρχονται περιστατικά από τη Λαμία που είναι υποστελεχωμένη. Δεν γίνεται να εξεταστούν εκεί και έρχονται Αθήνα ή Πειραιά, ταξιδεύοντας για πολλά χιλιόμετρα και με μεγάλο κόστος», αναφέρει ο κ. Μπογιόκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά μιας σορού από ένα μέρος σε ένα άλλο μπορεί να κοστίσει ακόμη και όσο μια δεύτερη κηδεία!

Δεν μεταφέρονται όμως μόνοι οι σοροί, αλλά και τα δείγματα προς εξέταση. Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει τα δείγματα προς τοξικολογική εξέταση που λαμβάνονται στον Πειραιά να στέλνονται για ανάλυση στη… Θεσσαλονίκη.

«Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της μεταφοράς τους αλλά και το κόστος. Μεταφέρονται σε ειδικό ψυγειάκι και συνοδεία Αστυνομίας», λέει ο κ. Μπογιόκας.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι εξετάσεις σε σορούς. «Είναι και οι ζωντανοί. Βιασμοί, ξυλοδαρμοί κ.ά. Στον Πειραιά έχουμε και τις φυλακές. Απαιτείται ένας ιατροδικαστής επιπλέον και τουλάχιστον δύο διοικητικοί υπάλληλοι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρη Λέων, η τελευταία προκήρυξη για ιατροδικαστές έγινε στο μακρινό… 2006. «Με εξαίρεση τη Λέσβο που πήραν πιο πρόσφατα, έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από δέκα χρόνια. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπηρετούν 36 μόνιμοι ιατροδικαστές και καμιά δεκαριά επικουρικοί, ενώ στην Πορτογαλία, μια χώρα παρόμοιου μεγέθους…, 150», αναφέρει στον «Ε.Τ.».

Εκτός των πολλαπλών ελλείψεων, το σύστημα είναι άκρως δυσλειτουργικό και ως προς την οργάνωσή του, καθώς πρόκειται για ιατροδικαστές τριών ταχυτήτων: κάποιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάποιοι λίγοι στα νοσοκομεία και κάποιοι στα πανεπιστήμια. «Σκεφτείτε ότι τα νοσοκομεία έχουν νεκροτομεία αλλά δεν έχουν ιατροδικαστές. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, όλες οι νεκροτομές πραγματοποιούνται στο χώρο που είναι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, πλησίον του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται στα νοσοκομεία, εάν διορίζονταν ιατροδικαστές σε αυτά», λέει ο κ. Λέων.

Το ελληνικό παράδοξο υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς με πρόσφατη προκήρυξη προβλέπονται δύο θέσεις νεκροτόμων, μία στο Αττικό Νοσοκομείο και μία στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν έχουν αντικείμενο εργασίας χωρίς ιατροδικαστές. «Διορίζονται για να μην έχουν δουλειά στην ουσία», λέει ο κ. Λέων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ολόκληροι νομοί χωρίς ιατροδικαστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει μόλις έναν ιατροδικαστή.

ΑΡΙΘΜΟΙ

• 36 μόνιμοι ιατροδικαστές πανελλαδικά
• 13 ιατροδικαστές σε Αθήνα και Πειραιά
• 6 ιατροδικαστές στην Αθήνα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία και 2 στο Πανεπιστήμιο
• 13 νοσοκομεία μόνο διαθέτουν ιατροδικαστή
• 10.000 νεκροτομές το χρόνο διενεργούνται στην Αθήνα και τον Πειραιά
• 800 νεκροτομές ετησίως διενεργούνται στον Πειραιά
• 11 επικουρικοί ιατροδικαστές σε όλη την Ελλάδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.