ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα Γεράνεια Όρη στις φλόγες – Kαίγονται δεκάδες σπίτια στην Κινέτα – Πλησιάζει τα διυλιστήρια η φωτιά (upd 5)

Τα Γεράνεια Όρη στις φλόγες – Kαίγονται δεκάδες σπίτια στην Κινέτα – Πλησιάζει τα διυλιστήρια η φωτιά (upd 5)

Mαίνεται η πύρινη κόλαση που ξέσπασε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στα όρια Κορινθίας – Δυτικής Αττικής, με τον άνεμο να εξακολουθεί να είναι ισχυρός και να μην επιτρέπει στα, έτσι ή αλλιώς, περιορισμένα πυροσβεστικά μέσα, να δράσουν αποτελεσματικά.

Οι φλόγες κατακαίνε τους οικισμούς Γαλήνη και Μαρούλα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση προς το Αλεποχώρι.

Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 ενώ αυτή την στιγμή η φωτιά βρίσκεται έξω και από τέταρτο οικισμό και συγκεκριμένα, στο Πανόραμα 3.

Υπάρχει και νέα εστία φωτιάς έξω από τα διυλιστήρια της Κορίνθου. Το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων σταματούν τα ΙΧ, πριν πλησιάσουν τα διυληστήρια.

Εντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις οικίες τους, προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Δεκάδες σπίτια, έχουν παραδοθεί στις φλόγες -άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 15 έως 26 μίλια, βόρειοι-βορειοδυτικοί, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή στο πευκοδάσος, που είναι δυσπρόσιτη για τις αρχές. Κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές τους παρακινούν να κατέβουν στην παραλία.

Στο σημείο πετούν τέσσερα ελικόπτερα Ericsson, τρία Canadair CL-415 και άλλο ένα CL-215. Αλλα εναέρια μέσα δεν υπάρχουν.

Εχουν εμπλακεί και στρατιωτικές μονάδες στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυργαγιάς, αλλά εκτιμάται ότι λόγω του δύσβατου σημείου που έχει ξεσπάσει, αλλά και των ισχυρών ανέμων, πολύ δύσκολα θα κατασβεστεί πριν έρθει η νύχτα.

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο, ενώ στην Εθνική Οδό επικρατεί μποτιλιάρισμα.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί.

Λίγο νωρίτερα, στο σημείο επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα.

Αρχικά, η επιχείρηση περιελάμβανε 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απογειώθηκαν για ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε ενίσχυση των δυνάμεων.

Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Ο αέρας άλλαξε φορά με αποτέλεσμα να «κατέβει» η φωτιά από το βουνό και να έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=e7INbtVg1HI

https://twitter.com/iptamenos3/status/1021371961757306881

Η φωτιά έχει επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς και όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι ορατή από πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Οι καπνοί έχουν σκεπάσει ακόμα και Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα κλπ. στα νότια προάστια.

Δείτε live τι συμβαίνει αυτή την στιγμή

————————————————————————————–

(Αρχικό κείμενο): Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέττας, στα όρια Κορινθίας – Δυτικής Αττικής με αποτέλεσμα ένα νέφος στάχτης να έχει καλύψει τη νότια Αττική.

Για να γίνει κατανοητή η έκταση αυτού του «σύννεφου» αυτόπτες μάρτυρες από τον Άϊ Γιώργη Σαλαμίνας περιγράφουν ως εξής: «Έχει καλυφθεί ο ουρανός από ένα μαυροκόκκινο νέφος. Ξεκίνησε η ημέρα με λιακάδα και ο ήλιος έχει τώρα κρυφτεί. Μοιάζει σαν ο ουρανός να είναι κάποιου άλλου πλανήτη, πάντως δεν έχει γαλάζιο χρώμα»

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απογειώθηκαν για ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Αποκαΐδια πάντως πέφτουν σε κήπους σπιτιών

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=CYQbGZi2z-I

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.