ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νίμιτζ προς Σκόπια: «Δεχθείτε να παραλάβετε την Μακεδονία γιατί δεν θα βρεθεί άλλη ελληνική κυβέρνηση να σας την δώσει»

Νίμιτζ προς Σκόπια: «Δεχθείτε να παραλάβετε την Μακεδονία γιατί δεν θα βρεθεί άλλη ελληνική κυβέρνηση να σας την δώσει»

Να αποδεχθούν τη συμφωνία παραχώρησης της Μακεδονίας οι Σκοπιανοί ζήτησε ο Μάθιου Νίμιτς, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος «δεν θα ξαναδείτε τέτοια ευκαιρία καθώς δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά από κυβερνητική αλλαγή»

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight» προειδοποίησε ιδίως τους Σκοπιανούς που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, ότι είναι παράλογο να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον.

Τι εννοεί ο ποιητής; Αυτό που όλοι γνωρίζουν ότι εάν οι Σκοπιανοί δεν δεχτούν την εκχώρηση της Μακεδονίας και παραλαβής της από την δική τους πλευρά, πολύ δύσκολα στο μέλλον θα ξαναβρεθεί ελληνική κυβέρνηση για να ξανακάνει κάτι τέτοιο.

«Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» τόνισε ο Νίμιτς.

Το νόημα της δήλωσής του δηλαδή είναι το εξής: «Δεν θα ξαναβρείτε ελληνική κυβέρνηση να σας ξαναεκχωρήσει την Μακεδονία»

Πρόσθεσε δε πως αν η ΠΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στην Βουλή μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.

Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει καθώς αυτό που συνέβη είναι ότι δημιουργήθηκε ένα κράτος με την Ιστορία και το «brand name» της Μακεδονίας τα οποία εκχωρήθηκαν για κανένα απολύτως αντάλλαγμα από το ελληνικό κράτος εις βάρος του Ελληνισμού.

Οι Σκοπιανοί πήραν τα πάντα: «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» το οποίο ήδη το έχουν κάνει «λαστέξ» και δεν το χρησιμοποιούν στην εσωτερική χρήση αλλά και πολλές χώρες δεν δείχνουν καμία διάθεση να το χρησιμοποιούν γενικότερα.

Βέβαια και το «Βόρεια Μακεδονία», εκχώρηση της Μακεδονίας είναι καθώς όπου υπάρχει «Βόρεια» υπάρχει και «Νότια»

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μόνο που τελικά είχε δίκιο η σκοπιανή ηγεσία διότι με το πέρασμα του χρόνου όντως πέτυχε ότι ακριθβώς ήθελε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.