Οριστικό: Υπογράφηκε προμήθεια νορβηγικών βλημάτων επακτίου αμύνης 5ης γενιάς NSM!

Οριστικό: Υπογράφηκε προμήθεια νορβηγικών βλημάτων επακτίου αμύνης 5ης γενιάς NSM!

Το ΠΝ αποκτά πυραυλικά συστήματα εδάφους-επιφανείας NSM από τη νορβηγική Kongsberg σε μία κίνηση που αποσκοπεί αν εκμεταλλευθεί την γεωγραφία του Αιγαίου σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά φονικές ικανότητες του όπλου, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronew.gr.

H διαδικασία προμήθειας από πλευράς ΠΝ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του προγράμματος και ο φάκελος διαβιβάστηκε στην ΓΔΑΕΕ, η οποία καταρτίζει την διακρατική συμφωνία με τη νορβηγική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε μία προμήθεια αξίας περί των 100 εκατ. ευρώ.

Θα είναι η πρώτη εξαγωγική πώληση του συστήματος εκτός Νορβηγίας και το πακέτο των βλημάτων θα κυμανθεί μεταξύ 40 έως 80 βλημάτων τα οποία θα συμπληρώσουν εντός 24 μηνών από την ενεργοποίηση της παραγγελίας ΜΜ-40 Block II (επίσης εδάφους-επιφανείας) οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε τρία νησιά του Αιγαίου (Λήμνο, Σκύρο και σε ένα νησί των Δωδεκανήσων).

Προγραμματίζεται ταυτόχρονα η έναρξη προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο επίπεδο Block III των βλημάτων των επακτίων συστοιχιών Exocet ΜΜ-40.

Με την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω προγραμμάτων θα δημιουργηθεί μια απροσπέλαστη και αλληλο-επικαλυπτόμενη πυραυλική άμυνα στο Αιγαίο, συμπληρωματική των δυνατοτήτων αγώνα επιφανείας-επιφανείας του ΠΝ με βλήματα Harpoon, Penguin και Exocet και αέρος-επιφανείας της Αεροπορίας με τους ΑΜ-39 Exocet.

Η απόκτηση των NSM, μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσει το Αιγαίο “κλειστή ελληνική λίμνη” από άποψη στρατηγικής κυριαρχίας.

Στο ΠΝ, θεωρούν ότι η ανάπτυξη σε επιπλέον τρία νησιά επάκτιων βλημάτων των δυνατοτήτων του NSM, θα μπορούσε να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό την τουρκική ναυτική υπεροπλία, σε τακτικό επίπεδο, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια με την προμήθεια των φρεγατών χαμηλής παρατηρηστιμότητας TF-100, των κορβετών επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητες κλάσης Ada, των αντιτορπιλικών κλάσης TF-2000 και βέβαια του αεροπλανοφόρου Anadolu. Και όλα αυτά εκτός των λοιπών δεκάδων κύριων μονάδων επιφανείας που υπηρετούν σήμερα στο τουρκικό Ναυτικό.

Ο NSM θεωρείται πολύ δύσκολα «ανασχέσιμος» από τα συστήματα εγγύς άμυνας των τουρκικών πολεμικών πλοίων, καθώς ενσωματώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλή πιθανότητα προσβολής.

Το βλήμα έχει εμβέλεια 185 χλμ. φέρει τον ίδιο κινητήρα TRI 40 turbojet με τα Exocet MM 40 block 3, έχει πολεμική κεφαλή βάρους 125 χλγρ. και για την καθοδήγησή του χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα INS/GPS με βάση ψηφιακού χάρτη και υπέρυθρο αισθητήρα για την τελική προσβολή του στόχου συγκρίνοντας το είδωλο της υπέρυθρης απεικόνισης με εικόνες αποθηκευόμενες στην βιβλιοθήκη τω στόχων.

Οι επάκτιες πυροβολαρχίες έχουν σύνθεση τριών κινητών πλατφορμών εκτόξευσης με 6-12 βλήματα.

Δηλαδή αρκούν και 18 βλήματα για να ενεργοποιηθούν τρεις συστοιχίες, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδεύσουμε προς την πλήρη σύνθεση των 36 βλημάτων για χρήση από επίγειους εκτοξευτές σε τρία νησιά.

Ο NSM είναι ναυτικό βλήμα πέμπτης γενιάς. Παρουσιάζει χαμηλό προφίλ παρατήρησης, εκτελεί πτήση σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος, έχει δυνατότητες για ελιγμούς με υψηλό φόρτιση G και διαθέτει υψηλής τεχνολογίας ερευνητή υπερύθρων με αυτόματη αναγνώριση στόχου, προσδίδοντάς του ικανότητες προγραμματισμού του προφίλ πτήσης.

Η πανίσχυρη κεφαλή του μπορεί να προγραμματιστεί για έκρηξη κατά την σύγκρουση ή με καθυστέρηση.

Η ταχύτητά του είναι υψηλή υποηχητική, επιτυγχάνει κάπου 310 μέτρα απόστασης το δευτερόλεπτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=deFNmWmr-Yc
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.