Τουρκία: Δημογραφική υπεροχή των Κούρδων έναντι των Τούρκων – Σε 40 χρόνια θα είναι πληθυσμιακά ίσοι

Τουρκία: Δημογραφική υπεροχή των Κούρδων έναντι των Τούρκων – Σε 40 χρόνια θα είναι πληθυσμιακά ίσοι

Ο Ερντογάν, σε τηλεοπτικό του μήνυμα της 30ης Μαΐου, απαίτησε από τις γυναίκες της Τουρκίας να εγκαταλείψουν τα μέτρα αντισύλληψης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Θα πολλαπλασιάσουμε τους απογόνους μας. Λένε για πληθυσμιακό σχεδιασμό και έλεγχο γεννήσεων. Καμία μουσουλμανική οικογένεια δεν πρέπει να υιοθετεί τέτοιου είδους προσεγγίσεις. 

Οι κουρδικές οικογένειες της Τουρκίας εξακολουθούν να έχουν τρία και τέσσερα παιδιά η κάθε μία, την ώρα που οι τουρκικές έχουν λιγότερα από δύο:

το 2040, οι περισσότεροι νέοι της Τουρκίας θα προέρχονται από κουρδικά σπίτια.

Η αξιολόγηση των πρόσφατα δημοσιευμένων πληθυσμιακών δεδομένων καταδεικνύει πόσο πολύ έχει ανοίξει η ψαλίδα, μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Παρά τις συνεχείς προτροπές του Ερντογάν στο όνομα της τουρκικής γονιμότητας, η ραγδαία πτώση των γεννήσεων στις επαρχίες που οι Τούρκοι αποτελούν την πλειοψηφία συνεχίζεται, ενώ οι Κούρδοι διατηρούν έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς γεννήσεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Turkstat, την επίσημη τουρκική στατιστική αρχή, οι τουρκικές επαρχίες με τους μικρότερους ρυθμούς γεννητικότητας βρίσκονται στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 1,5 παιδί, την ώρα που στις νοτιοανατολικές επαρχίες (που οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία) οι ρυθμοί γεννήσεων κυμαίνονται μεταξύ 3,2 και 4,2 παιδιά ανά γυναίκα.

Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για τους γάμους: μεταξύ 2001-2015, οι γάμοι που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μειώθηκαν κατά 30% και περισσότερο από 40% στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Οι περισσότερες από τις βόρειες και βορειοδυτικές επαρχίες παρουσιάζουν μείωση πάνω από το μισό στον αριθμό των γάμων: οι γυναίκες δεν αρνούνται απλώς να κάνουν παιδιά – αρνούνται και να παντρευτούν. Αυτή ακριβώς η βουτιά, προοιωνίζει ακόμη μικρότερη γεννητικότητα στο μέλλον, βαθαίνοντας περισσότερο το προαναφερόμενο δημογραφικό χάσμα και κάνοντας την παρούσα γεωγραφική διαμόρφωση της Τουρκίας, μη βιώσιμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έρθει σε καλύτερη κατάσταση: Σε 40 χρόνια ο γηγενής πληθυσμός θα είναι με το ζόρι 7 εκατομμύρια και 2-3 εκατομμύρια οι αλλοδαποί ή οι αλλοδαπής καταγωγής “Ελληνες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.