Ο Ρ.Ζαράμπ καταθέτει εναντίον του Ρ.Τ.Ερντογάν και της οικογενείας του!

Ο Ρ.Ζαράμπ καταθέτει εναντίον του Ρ.Τ.Ερντογάν και της οικογενείας του!

Πλήρης επιβεβαίωση του pronews.gr που από την αρχή της υπόθεσης Ζαράμπ με σειρά δημοσιευμάτων του είχε ενημερώσει ότι ο τελικός στόχος ήταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, κατά του οποίου και μελών της οικογενείας του, θα καταθέσει ο Τουρκοιρανός επιχειρηματίας ο οποίος μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη για την Άγκυρα

Η απόφαση του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab, γνωστού και ως ταμία του ισλαμιστή ηγέτη, να καταθέσει εναντίον του Χακάν Αττίλα, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην υπόθεση της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν προκαλεί τριγμούς στην Τουρκία ενώ η δίκη χαρακτηρίζεται πολιτική και ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη τον περασμένο Μάιο, στο Λευκό Οίκο όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Επίσης συζήτησαν για το θέμα και σε δύο τηλεφωνικές τους συνομιλίες χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη για την «προδοσία», όπως χαρακτηρίζεται στην Άγκυρα, του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία, έγινε από ένα εκ των εισαγγελέων που ασχολούνται με την υπόθεση και η οποία αγγίζει πλέον και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε απεγνωσμένα να κερδίσει την απελευθέρωση του Zarrab, κινητοποιώντας και τον πρώην δημαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο τελευταίος, ως γνωστόν, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο προσπάθησε να πείσει να δεχθεί την ανταλλαγή των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται αδίκως στις τουρκικές φυλακές με τον Zarrab και τον Αττίλα.

Πριν ξεκινήσει η χθεσινή ακρόαση σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο περιφερειακός δικαστής Richard Berman ζήτησε από τον βοηθό εισαγγελέα Sidhardha Kamaraju να αναφέρει ποιος θα παραστεί στην ακρόαση ως μάρτυρας. Ο κ. Kamaraju απάντησε ότι θα παραστεί ο Zarrab, ο οποίος και παραδέχθηκε την ενοχή του και δέχθηκε να εμφανιστεί στη δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα 29 Νοεμβρίου ως μάρτυρας εναντίον του Αττίλα.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος τραπεζίτης θεωρείται φίλος της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

Στη δίκη θα καταθέσουν εναντίον του Αττίλα, ο Μαρκ Ντούμποβιτζ, εμπειρογνώμονας του Office of Foreign Assets Control (OFAC), η Λίσα Παλλουκόνι, πράκτορας του FBI, και ο Μπουλέντ Μπουλούτ, ο οποίος πείστηκε από το FBI να πει στο δικαστήριο όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει πληροφορίες για την ανάμειξη του Αττίλα και θα επιβεβαιώσει την μαρτυρία του Zarrab, ο οποίος προτίθεται να αναφέρει όσα γνωρίζει για την ανάμειξη του κ. Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του!

Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που θεωρούνται καταστρεπτικά για όσους γνώριζαν και ενέκριναν την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης.

Οι δικηγόροι του Αττίλα ζήτησαν αναβολή της δίκης μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για να μελετήσουν τη δικογραφία η οποία αποτελείται από 10 χιλιάδες σελίδες, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα. Έπρεπε να γνωρίζετε, είπε, ότι ο Zarrab θα καταθέσει εναντίον του Αττίλα. Η απόφαση του Zarrab να δεχθεί την προσφορά των αμερικανικών αρχών και από κατηγορούμενος να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας έγινε γνωστή όταν σταμάτησε να εμφανίζεται στο δικαστήριο.

Οι αρχές τον μετέφεραν σε φυλακή προστασίας μαρτύρων όπου και έδωσε στους ανακριτές όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Εκτός των αποκαλύψεων για τον κ. Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του, ο Zarrab θα αποκαλύψει και όσα γνωρίζει για το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, έναντι 15 εκατ. δολαρίων, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, που αρνείται την κατηγορία.

Ο τελευταίος φέρεται να αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές εναντίον του προέδρου Τραμπ και για την υπόθεση της «ρωσικής ανάμειξης» στις αμερικανικές εκλογές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί με την δικαστική υπόθεση και ισχυρίζονται ότι πίσω από τη δίκη βρίσκεται ο Ιμάμης Γκιουλέν, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- έδωσε όλα τα στοιχεία στους Αμερικανούς.

Η αλήθεια είναι πως ο ιμάμης Γκιουλέν εργάζεται για τους Αμερικανούς και διαβιεί σε πολυτελή έπαυλη στην Πενσυλβάνια προστατευμένος από τις τουρκικές Αρχές

Ο εκπρόσωπος του AKP, κόμματος του κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι η δίκη είναι ένα θέατρο και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ενορχηστρωτής είναι ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται και για την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, εναντίον του Ερντογάν.

Ο Μαχίρ Ουνάλ υποστήριξε ότι ο δικαστής και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση συνεργάζονται με τον Ιμάμη εναντίον της Τουρκίας. «Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ποιος έχει διοργανώσει αυτό το θέατρο και ποιος είναι ο σκοπός του».

Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενη ακρόαση ο δικαστής ανέφερε ότι έγινε απόπειρα να χρηματιστούν υπάλληλοι του δικαστηρίου.

Έτσι αποφάσισε να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των ενόρκων για να μην προσεγγιστούν προφανώς από την τουρκική κυβέρνηση. Προειδοποίησε τους δικαστικούς υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προφυλάξουν τους 12 ενόρκους, που επιλέγηκαν ανάμεσα από ομάδα 82 Αμερικανών πολιτών. Ο δικαστής ρώτησε ειδικά τους ενόρκους αν έχουν αρνητικά αισθήματα εναντίον των μουσουλμάνων, των Τούρκων και των Ιρανών και οι απαντήσεις τους ήταν αρνητικές.

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι

Πολιτικά και εθνικά, ο Ρ.Τ.Ερντογάν και η Τουρκία γενικότερα είχε κάθε δικαίωμα να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. Η όλη ιστορία πρόκειται για την παράνομη απαίτηση των Αμερικανών όλος ο πλανήτης να υπακούει στις διαταγές τους και να αποκλείσει από τις οικονομικές συναλλαγές μια χώρα μόνο και μόνο διότι η χώρα αυτή αντιστέκεται στα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια.

Αυτό φυσικά δεν εμπόδίζει τους Αμερικανούς από το να εκφράσουν την εκδικητικότητά τους απέναντι σε όποιον δεν υπακούει στις εντολές τους. Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα μέχρι το 2012 αγόραζε πετρέλαιο από το Ιράν και μάλιστα επί πιστώσει μέχρι που «συμμορφώθηκε» και αυτή στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Είναι νόμιμοι οι Αμερικανοί; Φυσικά και όχι αλλά ξέρουν ότι διαθέτουν (ακόμα) την δύναμη να «λυγίζουν» χώρες σε πολυδιαστατικά επίπεδα.

Το Ιράν άντεξε πάνω από 40 χρόνια εμπάργκο και έχει προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό που να μην διέρχεται πλέον προβλήματα επιβίωσης. Οι Αμερικανοί τώρα θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον Ρ.Τ.Ερντογάν όχι μόνο διότι συνεργάζονταν με το Ιράν αλλά και επειδή απλά αρνείται να… ανατραπεί, διατηρείται στην εξουσία με κάθε τρόπο και μέσον, έχει εκκαθαρίσει την χώρα από τον παρασκηνιακό αμερικανικό παράγοντα και εν ολίγοις… δεν πέφτει με τίποτα.

Συν τοις άλλοις ο Ρ.Τ.Ερντογάν για την δική του προστασία έκανε το εξής: Στράφηκε προς την Ρωσία, η οποία πολύ έξυπνα τον προειδοποίησε για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, το οποίο και σχεδιάστηκε επί αμερικανικού εδάφους από τον επικεφαλής του Τάγματος Γκιουλέν, τον ιμάμη Φ.Γκιουλέν ο οποίος όπως προείπαμε διαβιεί σε πολυτελή έπαυλη στην Πενσυλβάνια.

Φυσικά εννοείται ότι ο πραξικοπηματικός σχεδιασμός ήταν εν γνώση των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι: Τελικώς οι ΗΠΑ μπορούν να τιμωρήσουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν και την Τουρκία; Ναι μπορούν.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος καθώς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να τον «δαιμονοποιήσουν» και να τον καταστήσουν «παράνομο» στην διεθνή κοινότητα

Πολλοί αναρωτιούνται εάν θα μπορούσαν να τον υποχρεώσουν να έρθει να καταθέσει ή αν ακόμα να είναι στο μέλλον κατηγορούμενος! Η απάντηση είναι περίπλοκη

Αν ο Ερντογάν κρυφτεί πίσω από την χώρα του την οποία οι Αμερικανοί θα γονατίσουν οικονομικά, όχι δεν μπορούν.

Θα μπορέσει όμως; Οι συνεχείς επανεκλογές του στην εξουσία έγιναν επειδή δημιούργησε τουρκική μεσαία τάξη. Αν αυτό αλλάξει;

Ο Howard Eissenstat, καθηγητής Ιστορίας στο St. Lawrence University και αναλυτής στο Project on Middle East Democracy, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να προκλήθεί μια ανεξέλεγκτη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Εν ολίγοις ο Ζαράμπ μετέφερε χρήματα από την Τουρκία στο Ιράν για να αγοράζει η Άγκυρα πετρέλαιο από την Τεχεράνη. Αυτό γίνοταν

Ο Zarrab όμως δεν είναι πλέον κατηγορούμενος και η μαρτυρία του μπορεί να εμπλέξει και άλλους Τούρκους αξιωματούχους και κορυφαίους πολιτικούς

Ο Mehmet Hakan Atilla, κατηγορείται ότι «ξέπλενε» τις διαδικασίες διαμέσου του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος!

Ο Eissenstat λέει ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δισεκατομμύρια δολαρίων σε πρόστιμα στις τουρκικές τράπεζες που θα είναι πολύ δύσπεπτα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι πρόθυμος να τα πληρώσει. Ή μπορεί η Τουρκία να πράξει αμοιβαία και να βάλει τα δικά της πρόστιμα στις αμερικανικές τράπεζες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόβλημα είναι ότι η άρνηση πληρωμής των προστίμων μπορεί να μεγαλώσει την κρίση και τότε το θέμα θα πάει πέρα από αυτά καθώς θα γίνουν ενέργειες για να βγάλουν την Τουρκία από τις διεθνείς αγορές και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Εάν οι ΗΠΑ χτυπήσουν τον Ερντογάν ή την οικογένειά του ή τον εσωτερικό του κύκλο τότε η κρίση θα είναι πολύ δύσκολο να είναι διαχειρίσιμη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.