Ισχυρές αντιδράσεις στην Γερμανία για τα 6 υποβρύχια Type 214T που πούλησε η TKΜS στη Τουρκία: «Είναι τέλεια όπλα»

Ισχυρές αντιδράσεις στην Γερμανία για τα 6 υποβρύχια Type 214T που πούλησε η TKΜS στη Τουρκία: «Είναι τέλεια όπλα»

Οι Γερμανοί και η Άνγκελα Μέρκελ θα δώσουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξι υποβρύχια ενισχύοντάς τον έτσι στο Αιγαίο και μη τηρώντας το υποτιθέμενο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα έχει υπογραφεί εδώ και έξι χρόνια και το 2019 παραδίδεται το πρώτο.

Ειναι σχεδόν ιδια με τα ελληνικά Type 214 αλλα με τουρκικά συστήματά σε ποσοστό 40%

Θα έχουν και τουρκικής κατασκευής τορπίλες και πυραύλους βυθού-αέρος IDAS για να καταρρίπτουν τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα

Συγκεκριμένα, «η εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Τουρκία τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», σύμφωνα με είδηση την οποία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σημειώνεται πώς ο 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό, αλλά από τότε μέχρι τώρα έχουν μεσολαβήσει πολλά. Κατ’ αρχήν οι επιθέσεις της Τουρκίας κατά της Γερμανίας και η συμπεριφορά τρομοκράτη του Ταγίπ Ερντογάν σε ολόκληρη την περιοχή.

Η παράδοση των υποβρυχίων προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD (Tagesschau). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δελτίου Ειδήσεων (Tagesschau) του ARD, η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke. Επιπλέον, συνδέεται με μια «σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία.

Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φυσικά όλα αυτά πήγανε περίπατο διότι είναι «πολλά τα λεφτά Άρη». Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με τα F-35. Κανείς δεν θέλει να εκδιώξει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να στερηθεί τον καλύτερο πελάτη του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.