Αποστομωτική απάντηση Π.Καμμένου για πώληση πυρομαχικών στην Σ.Αραβία: «Δεν υπήρξε μεσάζων»

Αποστομωτική απάντηση Π.Καμμένου για πώληση πυρομαχικών στην Σ.Αραβία: «Δεν υπήρξε μεσάζων»

Αποστομωτική απάντηση για το θέμα που προκύψει με την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία έδωσε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η συμφωνία για την πώληση βλημάτων των 105 χλστ. στη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι πλήρως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Βασιλείου και όχι μεσάζων.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ, ο κ. Καμμένος ανέφερε:

«Δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εμάς, εφ’ όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουσιοδότηση».

«Δεν υπεγράφη συμφωνία με κανέναν μεσάζοντα. Η συμφωνία υπεγράφη με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνοντας ότι η γνησιότητα της εξουσιοδότησης που ορίζει ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλειο Παπαδόπουλο επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ακόμη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει στην απάντησή του, μέχρι σήμερα η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση σε τράπεζα προκειμένου να μεταφερθεί το τίμημα από την πώληση του αμυντικού υλικού.

Η συμφωνία εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017, όμως οι αγοραστές δεν άνοιξαν ανέγκλητη πίστωση εντός 10 ημερών -όπως είχαν υποχρέωση- ούτε έχουν προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα.

Στην απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι η συνολική τιμή πώλησης 300.000 βλημάτων 105mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία είναι 66 εκατ. ευρώ (τιμή μονάδος 220 ευρώ).

Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανοίγματος ανέγκλητης πίστωσης σε τράπεζα -εκκρεμεί από το Ιούνιο που μας πέρασε- και σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό στις 3 Νοεμβρίου 2017 κάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, αποφεύγει όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε και ποια είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε η πλευρά του Ριάντ.

Σε απάντηση της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν oι βουλευτές κ.κ. Βασίλειος Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε τα παρακάτω έγγραφα:

Διακρατική Συμφωνία της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την Εκποίηση «300.000 Η/ΣΥΝΔ.ΦΥΣ. ΕΚΡ. Μ1 105 ΜΜ» (Δ-1).

Πιστοποιητικά εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, που είναι τα ακόλουθα:

(α) Το από 4 Μαΐου 2016 αποδεικτικό εκπροσώπησης του κ. Β. Π. εκ μέρους της Πολεµικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (Δ-2).

(β) Το από 4 Σεπτ. 2016 έγγραφο του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδος στα ΗΑΕ, αρμόδιο και για το ΒΣΑ, για την επιβεβαίωση του προαναφερθέντος εγγράφου εκπροσώπησης της ΒΣΑ από τον κ.Β.Π.(Δ-3).

(γ) Το με αριθμό Εξερχομένου 237732/4/2/2 του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας /ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ πιστοποιητικό αυθεντικότητας του ως άνω πιστοποιητικού εκπροσώπησης του κ. Β. Π. (Δ-4).

Το από 22 Ιουνίου 2017/Αρ. Πρωτ. 30789/ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ Δ1(άδεια εξαγωγής αµυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία) (Δ-5).

Διαβάστε την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.