Κοτζιάς: «Να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου η ΠΓΔΜ, εάν θέλει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ»

Κοτζιάς: «Να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου η ΠΓΔΜ, εάν θέλει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ»

Την εφαρμογή της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από την ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Κάναμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία».

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Εξάλλου, σήμερα ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης .

«Αναφορικά με τη Ρωσία στη συζήτηση υπογράμμισα ότι οι κριτικές παρατηρήσεις μέσα στο Συμβούλιο πρέπει να λέγονται απευθείας με την Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ενώ όσον αφορά την κρίση του Νότου, ανέφερε ότι έκανε μια σειρά προτάσεων, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.