Δ. Βίτσας: «Ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών από τους παράνομους αλλοδαπούς»

Δ. Βίτσας: «Ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών από τους παράνομους αλλοδαπούς»

Για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας στον ρ/σ «στο Κόκκινο».

«Η αποσυμφόρηση απαιτεί ταχύτερη επεξεργασία όλων των διαδικασιών του ασύλου. Επιπλέον αυτοί που έχουν το δικαίωμα, είτε είναι ευάλωτοι, είτε έχουν πάρει άσυλο, είτε είναι ανήλικα παιδιά, να μπορούν με γρήγορο τρόπο να έρχονται στην ενδοχώρα, αυτό πρακτικά σημαίνει κατάλληλους χώρους στην ενδοχώρα. Οικειοθελείς ή αναγκαστικές επιστροφές μέσω της δήλωσης. Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα έλεγε κανένας ότι διαμορφώνει την αποσυμπίεση του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Είναι μόνιμη η προσπάθειά μας, ώστε σε επίπεδο ευρωπαϊκό να γίνει αποδεκτή η πολιτική μας, η οποία μιλάει για νόμιμες οδούς μετανάστευσης και αναγκαστικό καταμερισμό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε κάνει κι επιμέρους προτάσεις, οι οποίες εμάς θα μας διευκόλυναν, όπως η μεταφορά από τα νησιά, με περιοριστικά μέτρα στην ενδοχώρα όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από την Τουρκία ούτε από την ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν το παλεύουμε».

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μόρια ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε: «Δεν είναι καλή, εκεί θα πρέπει να κάνουμε τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις». Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε: «Την τελευταία εβδομάδα από τη Λέσβο πήραμε δικαιούχους στην ενδοχώρα 554, κατά κύριο λόγο από τη Μόρια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε νέες αφίξεις 550, άρα παραμένει ακριβώς το ίδιο, άρα τα προβλήματά μας και τα ζητήματα μας παραμένουν».

Ακόμη, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι πέρα από τις προθέσεις της Τουρκίας ή τη δύναμη των διακινητών, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο με νέες δομές και με την άσκηση πολιτικής, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αποσυμφόρηση του Έβρου. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε ανοίξει έναν μόνιμο και σταθερό δίαυλο συνεννόησης με την πλευρά της Τουρκίας, με την τουρκική κυβέρνηση, που έχω την αίσθηση ότι έχει δώσει κάτι, το ότι έχει αποσυμπιεστεί κάπως η κατάσταση στον Έβρο αυτό δεν έγινε έτσι, έγινε με συνεννοήσεις».

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα πιλοτικά προγράμματα ένταξης που έχουν τεθεί σε λειτουργία, τόνισε: «Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ένταξης στη Θήβα και στη Λιβαδειά κι έχουμε εντείνει τη συνεργασία με τα άλλα υπουργεία. Ο στόχος μου και η πρότασή μου είναι να υπάρχει ένα διυπουργικό, ακόμη κι άτυπο, όργανο που να βλέπει τα ζητήματα της ένταξης, το οποίο θα ακολουθείται από ένα επιχειρησιακό όργανο για τα ζητήματα της ένταξης γιατί αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν πάρει άσυλο και θα πρέπει να ενταχθούν πλέον και στις διαδικασίες να μάθουν ελληνικά να καταγραφούν οι ικανότητές τους και να μπουν στην αγορά εργασία».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο στόχος που έχει θέσει να έχει τον Σεπτέμβριο η Μόρια 3.500 ανθρώπους, είναι εφικτός, ο κ. Βίτσας απάντησε: «Εφικτό θα τον κάνουν το πρόγραμμα κι οι πράξεις που κάνουμε και θα κάνουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.