Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Με ποιους θα συναντηθεί στις ΗΠΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Με ποιους θα συναντηθεί στις ΗΠΑ

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου θα περάσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τη σύμβουλο για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας, του Ντόναλντ Τραμπ, Φιόνα Χιλ.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στην επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον. Η Φιόνα Χιλ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήκει στον πυρήνα των έμπιστων συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου και χαράσσει στο Λευκό Οίκο την πολιτική για την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Στη συνάντηση, εκτιμάται ότι πέραν της συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, από την αμερικανική πλευρά θα τεθεί και το ζήτημα της ρωσικής διείσδυσης στη χώρα μας. Η Φιόνα Χιλ ειδικεύεται στην πολιτική για τη Ρωσία και είναι ο άνθρωπος στο Λευκό Οίκο, που διαμορφώνει την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Ρωσία και τις σχέσεις της με τη χώρα μας, ούτε πρόσφατο είναι, ούτε τυχαίο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για τον τρόπο μεταβίβασης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη.

Δεδομένης της αναταραχής που επικρατεί στην Ουάσινγκτον με την αποπομπή μελών της Κυβέρνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον να είναι η τελευταία κίνηση, του Αμερικανού Προέδρου, στη ΝΔ θεωρούν σημαντικό ότι οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι με πρόσωπα που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό Τραμπ, όπως η Φιόνα Χιλ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σάλιβαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την παρούσα συγκυρία ως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νευρικότητα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργούν τις συνθήκες να αναδειχθεί η χώρα μας στον πιο αξιόπιστο και σοβαρό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, εκτιμά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και κλειδί σε αυτό αποτελεί ο χώρος της ενέργειας.

Αυτή αναμένεται να είναι και η ατζέντα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Σάνον, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις και τον Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος εκτελεί χρέη βοηθού υφυπουργού, έχοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

«Στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξη του σε ομογενειακό ραδιόφωνο της Βοστώνης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη θέση αναμένεται να διατυπώσει και στις συναντήσεις.

Ταυτόχρονα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας αποτελούν σημαντικό παράγοντα για να ανταπεξέλθουμε στην τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας πως, «Δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Global Leaders Forum του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η συζήτηση που θα ακολουθήσει. Εκεί δεν αποκλείεται να ερωτηθεί και για την ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αμερική. Είναι πρόσφατη η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη, την διείσδυση του οποίου στη Βόρεια Ελλάδα δεν βλέπουν με καλό μάτι στην Ουάσινγκτον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.