Το όχημα-«κάψουλα» που έφτιαξαν οι φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διαπρέπει διεθνώς (φωτό)

Το όχημα-«κάψουλα» που έφτιαξαν οι φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διαπρέπει διεθνώς (φωτό)

Ένα ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο σχεδίασε μία ομάδα φοιτητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το όχημα, με όνομα «Πυρφόρος ΙΙ», είναι το δεύτερο ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που έχει δημιουργήσει η ομάδα «Προμηθέας» μέσα στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος του ΕΜΠ.

Σε τι διαφέρει

Εχοντας περίεργο σχήμα και κόκκινο χρώμα, τo «Πυρφόρος ΙΙ» είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και τροφοδοτείται αποκλειστικά από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι φοιτητές μάλιστα επικεντρώθηκαν στην έρευνα και στην ανάπτυξη ενός αποδοτικού κινητήρα, σχεδιάζοντας ηλεκτρονικά ισχύος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κατέστη ασφαλής η οδήγησή του.

Πέρα από το μικρό από αυτό όχημα που… «έρχεται από το μέλλον», οι προπτυχιακοί φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν φροντίσει να δείξουν στον κόσμο βήμα-βήμα το «ταξίδι» τους, δημιουργώντας μία δική τους ιστοσελίδα, όπου ουσιαστικά εξιστορείται λεπτομερώς το έργο τους.

Το σημαντικό είναι πως η ομάδα δεν αγόρασε τίποτα έτοιμο, αλλά κατασκεύασε από το μηδέν αυτό το όχημα, το οποίο είναι τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρίες υψηλής απόδοσης.

Τι έχουν καταφέρει τα «μυαλά» του Μετσόβιου

Η ομάδα συστάθηκε το 2009 και έκτοτε έχει συμμετάσχει με επιτυχία επτά συναπτά έτη στο διεθνούς φήμης Ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης καυσίμου Shell Eco-Marathon στο Rotterdam της Ολλανδίας.

Έχει μάλιστα κατακτήσει την 10η θέση μεταξύ 50 ομάδων που συμμετείχαν στην κατηγορία Prototype Battery Electric Car και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα στην κατηγορία τους.

Εκτός αυτού, η ομάδα «Προμηθέας» έχει λάβει τιμητική διάκριση μεταξύ άνω των 180 Ευρωπαϊκών συμμετοχών στο διαγωνισμό, με το βραβείο «Best Team Spirit off-track award 2013» για το ομαδικό τους πνεύμα, την εργατικότητα και την αντιμετώπιση δυσκολιών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως με τόσες ιδέες, όρεξη και γνώση στο αντικείμενό τους, οι ίδιοι θα σχεδιάζουν το επόμενο αυτοκίνητό τους, έτσι ώστε να σαρώσουν και πάλι όλα τα βραβεία!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή:Prometheus Team NTUA, Facebook, www.prometheus.ntua.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.