Οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Iδού οι πιο πλούσιοι όλων των εποχών. Οι οικογένειές τους ακόμα κυβερνούν επί της ουσίας τον πλανήτη.

Cornelius Vanderbilt

Καθαρή αξία: $185 δις

Πηγή πλουτισμού: Ναυτιλία, σιδηρόδρομοι

Έζησε: 1794-1877

Γεννημένος στο Staten Island, της Νέας Υόρκης, ο Cornelius Vanderbilt παράτησε το σχολείο στα 11 και ίδρυσε την δική του εταιρία με μικρά καράβια στο λιμάνι της Νέας Υόρκης όταν ήταν 16. Με αρχικό κεφάλαιο τα $100 που δανείστηκε από την μητέρα του, κατάφερε να φτιάξει ένα κολοσσό με ατμόπλοια και πλοία, τόσο μεγάλο που με τα απίστευτα κέρδη του μπόρεσε να επενδύσει στους σιδηρόδρομους.

Ο Vanderbilt ξεκίνησε αρκετά μεγαλύτερος να ασχολείται με τους σιδηρόδρομους, αγοράζοντας μεγάλο μερίδιο στην βορειοανατολική Αμερική και στον Καναδά. ΤΟ 1877, σε ηλικία 82 ετών, ο Vanderbilt πέθανε καταπονημένος και άφησε πίσω του μία τεράστια κληρονομιά συμπεριλαμβανομένου και του πανεπιστημίου Vanderbilt. Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Anderson Cooper είναι 5ης γενιάς συγγενής του.

Henry Ford

Καθαρή αξία: $199 δις

Πηγή πλουτισμού: Αυτοκινητοβιομηχανία

Έζησε: 1863-1947

Ο πατέρας της αυτοκινητοβιομηχανίας Henry Ford πολύ συχνά συγχέεται ως ο εφευρέτης του αυτοκινήτου, όμως δεν είναι έτσι. Αυτό που έκανε ο Ford ήταν να φέρει το αυτοκίνητο πιο κοντά στον καταναλωτή, κατασκευάζοντας ένα όχημα που το κοινό μπορούσε να αγοράσει και να οδηγήσει. Ο Ford ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία το 1903 και από τότε η οικογένεια του έχει περάσει πάνω από έναν αιώνα με επιτυχημένες πωλήσεις στον τομέα της αυτοκίνησης. Ο δισέγγονος του Ford, William Clay Ford, Jr., είναι σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ford Motor Company.

Moammar Gadhafi

Καθαρή αξία: $200 δις

Πηγή πλουτισμού: Πετρέλαιο

Έζησε: 1942-2011

Ο άντρας που ξεκίνησε εκατομμύρια εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική ήταν ζάμπλουτος. Ο Moammar Gadhafi, ο ηγέτης της Λιβύης για πάνω από 4 δεκαετίες, είχε χρησιμοποιήσει την δύναμη του για να θησαυρίσει εκμεταλλευόμενος την πληθώρα πετρελαιοπηγών στη χώρα του. Θέτοντας σαν προσωπικό του λογαριασμό τα θησαυροφυλάκια της Λιβύης, λέγεται πως ξόδευε αλόγιστα το δημόσιο χρήμα σε αγορές ακίνητης περιουσίας και μετοχών σε διάφορες επιχειρήσεις σε όλων τον κόσμο. Την περίοδο της αιχμαλωσίας του και του θανάτου του το 2011 ο Gadhafi ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην γη.

Andrew Carnegie

Καθαρή αξία: $310 δις

Πηγή πλουτισμού: Ατσάλι

Έζησε: 1835-1919

Ένας από τους πιο γνωστούς βιομήχανους της Αμερικής έχει καταγωγή από την Σκωτία, γεννημένος το 1835 στην πόλη Dunfermline. Ο Andrew Carnegie ήρθε στην Αμερική παιδί ακόμα, και ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ατσαλιού. Το 1892, ίδρυσε το εργοστάσιο Carnegie Steel στο Πίτσμπουργκ το οποίο αμέσως άρχισε να είναι τρομερά κερδοφόρο και μετά την πώληση του το 1901 συγχωνεύτηκε με το κολοσσό U.S. Steel. Ο Carnegie ήταν μεγάλος ανθρωπιστής και πριν αποβιώσει στα 83 του χρόνια είχε δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια.

John D. Rockefeller

Καθαρή αξία: $340 δις

Πηγή πλουτισμού: Πετρέλαια

Έζησε: 1839-1937

Ο μεγιστάνας John D. Rockefeller άλλαξε τα δεδομένα σε ότι αφορά στον πλούτο της Αμερικής όταν κατάφερε σχεδόν να μονοπωλήσει στην αγορά του πετρελαίου, στα τέλη του 1800. Ο διάσημος Νεοϋορκέζος ίδρυσε την Εταιρία Standard Oil Company το 1870, και κατάφερε να πλουτίσει την εποχή που η ζήτηση για κηροζίνη και βενζίνη ήταν τεράστια. Μάλιστα έγινε τόσο πλούσιος που άφησε την εταιρία το 1897 και πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του σε σύνταξη. Στις τελευταίες του μέρες, ο Rockefeller δώρισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε σχολεία και σε ιατρικές έρευνες ενώ παράλληλα ίδρυσε και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οικογένεια Rothschild

Καθαρή αξία: $350 δις

Πηγή πλουτισμού: Τράπεζες

Η πλουσιότερη οικογένεια που υπήρξε ποτέ, οι Rothschilds αποτελούν μία δυναστεία στο τραπεζικό σύστημα με συνολική περιουσία $350 δις, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα μέλη της οικογένειας εν ζωή, ωστόσο οι Rothschilds ήταν πιο ισχυροί και πλούσιοι το 1800, όταν λέγεται πως είχαν την μεγαλύτερη περιουσία του κόσμου. Η Γερμανο-Εβραϊκή οικογένεια εδραίωσε το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη στα τέλη του 18ου αιώνα και σήμερα έχει στην κατοχή της πάνω από ένα τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητη περιουσία και επενδυτικά προϊόντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.