ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Από που προέρχεται η φράση «θα σου πιω το αίμα»;

Από που προέρχεται η φράση «θα σου πιω το αίμα»;

Ως έκφραση αγανάκτησης ή απειλής για τιμωρία χρησιμοποιείται η γνωστή σε όλους πρόταση «θα σου πιω το αίμα».

Ο ποιητής Θέογνις αναφέρει αντίστοιχη έκφραση της εποχής του: «…των είη μέλαν αίμα πιείν». Η έκφραση προέρχεται από τις αρχαία δοξασία ότι η ψυχή βγαίνει με τη τελευταία σταγόνα αίματος από κάποιο θύμα και αν την αφήσει ο θύτης θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή. Έτσι, έπρεπε να αφαιρέσουν με κάποιο τρόπο την εκδικητική Ερινύα που ξεπηδούσε από το νεκρό σώμα. Γι’ αυτό και τα ακρωτηρίαζαν. Χωρίς χέρια δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν δόρυ ή σπαθί.

Αν όμως η ψυχή του έμενε παρόλα αυτά ελεύθερη πάντα θα ενοχλούσε το φονιά. Γι’ αυτό πιστεύοντας πως το αίμα ήταν η έδρα της ψυχής, το έπιναν. Είναι λοιπόν δικαιολογημένες έτσι και οι άλλες μεταγενέστερες εκφράσεις όπως «θα σου φάω το μάτι», «θα σου φάω το συκώτι» κτλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατάλοιπο των παλιών αυτών εθίμων είναι και αυτό που πιστεύουν σε πολλά μέρη, ότι δηλαδή ο φονιάς, για να μπορέσει να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος, πρέπει να σκουπίσει μια ή τρεις φορές το φονικό όργανο από το αίμα. Αλλιώς το αίμα τον κρατά εκεί αιχμάλωτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.