ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μεγάλη επιχείρηση καταστολής της καταλωνικής ανεξαρτησίας κάνει η Μαδρίτη – Συλλήψεις και κατασχέσεις ψηφοδελτίων

Μεγάλη επιχείρηση καταστολής της καταλωνικής ανεξαρτησίας κάνει η Μαδρίτη – Συλλήψεις και κατασχέσεις ψηφοδελτίων

Σκηνικό Γιουγκοσλαβίας δείχνει να εξελίσσεται στην Ισπανία αφού όπως τότε Κροάτες και Σλοβένοι ξεκίνησαν με μαζικές διαδηλώσεις να απαιτούν ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία του Βελιγραδίου και μετέπειτα προχώρησαν σε ένοπλες ενέργειες, έτσι και τώρα οι Καταλανοί απειλούν να “κατασκηνώσουν” στους δρόμους της χώρας από σήμερα το απόγευμα με τον Τζόρντι Σάντσες, πρόεδρο ενός εκ των μεγαλύτερων αυτονομιστικών κινημάτων, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει μία “μόνιμη” διαδήλωση που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες.

Η κατάσταση κρίνεται πολύ σοβαρή καθώς είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από ειρηνικές διαμαρτυρίες όσο πλησιάζουμε την ώρα του παράνομου «δημοψηφίσματος»

Ένα «δημοψήφισμα» βέβαια που ακόμα και άν κρίνεται ως παράνομο εάν διεξαχθεί την ζημιά του θα την κάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Ραχόι κάνει ότι μπορεί για να ακυρώσει το επικείμενο δημοψήφισμα και κατάσχοντας 9.000.000 ψηφοδέλτια.

Περίπου 40 χιλιάδες οργισμένοι πολίτες διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της Μαδρίτης.

“Καταργήσατε την αυτονομία της Καταλονίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

“Έξω οι δυνάμεις κατοχής.Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι”, έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που είχαν ξεχυθεί χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Η χθεσινή εισβολή της ισπανικής Εθνοφυλακής στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και η σύλληψη κορυφαίων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους Καταλανούς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ραχόι κάλεσε τους Καταλανούς να σταματήσουν την κλιμάκωση και να “σταματήσουν να είναι ανυπάκουοι”.

Η Εθνοφυλακή κατάσχεσε εννέα εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

“Αυτή τη στιγμή τα μετρούν,μπορεί να είναι εννέα εκατομμύρια ψηφοδέλτια”, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η κατάσχεση ψηφοδελτίων έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνη.

Η κατάσταση στην Καταλονία βρίσκεται εκτός ελέγχου, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Ραχόι συλλαμβάνει μέλη της καταλανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εμποδίσει αυτούς που θέλουν να διαλύσουν το βασίλειο της Ισπανίας και να μετατρέψουν την Καταλονία σε ένα νέο μικρό βασίλειο της Αραγονίας πριν την ενοποίηση με εκείνα των Ναβάρας (Βάσκοι) και Καστίλλης-Λεόν.

Σε 15 μέρες περίπου έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Η κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγορεί την κεντρική εξουσία πως έχει καταλύσει την αυτονομία της περιφέρειας την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι κάνει λόγο για ανάγκη επιστροφής στη νομιμότητα.

Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν την ισπανική αστυνομία ως δύναμη κατοχής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα social media.Ακόμη και Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να υπάρξει διάλογος και όχι καταστολή και καταπίεση.

Προκειμένου να απαγορεύσει το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης προχώρησε σε συλλήψεις Καταλανών αξιωματούχων,επιδρομές σε τυπογραφεία, ελέγχους σε γραφεία εφημερίδων, κατάσχεση εκλογικού υλικού και καταστολή των διαδηλώσεων από υπέρμαχους του δημοψηφίσματος.

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «λουλούδια». Το παράδειγμα όμως της Γιουγκοσλαβίας και του αίματος που χύθηκε εκεί θα μπορούσε να προβληματίσει την Μαδρίτη λίγο περισσότερο.

Καλύτερα θα ήταν να αναδειχθούν τα κατά μιας επικείμενης ανεξαρτητοποίησης καθώς θα πρόκειται για μια μικρή χώρα άνευ γεωπολιτικού βάρους που θα εξαρτάται μόνο από τα κέφια του τουρισμού.

Eπίσης ένα «διαζύγιο» δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει να μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι των εμπλεκομένων.

Δεν είναι δε, καθόλου βέβαιο ότι η Καταλωνία θα βρίσκεται στην ΕΕ καθώς θα είναι μια καινούρια κρατική οντότητα εάν φυσικά η Μαδρίτη αποδέχονταν κάτι τέτοιο.

Και το κυριότερο: Τους έξω τους ρωτήσανε; Την Γιουγκοσλαβία θέλανε να την διαλύσουν, για την Ισπανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο και τίθεται και ζήτημα… ΝΑΤΟ το οποίο δεν θα επιθυμούσε κενό ασφαλείας λόγω Βαρκελώνης

Όσο για την Μπαρτσελόνα (την οποία ο γράφων αντιπαθεί βαθύτατα λόγω προτίμησης στην Ρεάλ) θα ξεκινάει προκριματικά από τον Ιούλιο, δεν θα παίζει πλέον el classico με την Ρεάλ και θα κατακτά ένα άνευ ουσίας πρωτάθλημα όπως το καταλανικό.

Δεν προβλέπεται να έχει και την ίδια χαριστική διαχείριση που είχε τόσα χρόνια από τις τράπεζες όπως και η Ρεάλ για να έχουν μπάτζετ άνω του μισού δισ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.