ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δίκη Siemens: Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χρήστου Καραβέλα

Δίκη Siemens: Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χρήστου Καραβέλα

Στο επίκεντρο της σημερινής δίκης Siemens, βρέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα, όσο αφορά το σκέλος της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ.

Αφορμή για να ανοίξει το θέμα των λογαριασμών Καραβέλα στάθηκε η κατάθεση της Κατερίνας Μαρμαρά στο δικαστήριο για τη Siemens. Στελέχους της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα. Η οποία πλην της επαγγελματικής σχέσης με την οικογένεια του φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens Χρήστου Καραβέλα, διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά. Kαθώς και σε επενδύσεις που έκανε. Xαρακτήρισε τον Χ. Καραβέλα, πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος της Siemens Hellas, «έναν κερδοφόρο εξαιρετικό πελάτη” τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κ. Μαρμαρά, ο Καραβέλας εκμεταλλευόμενος το “νόμο Αλογοσκούφη” για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στην συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.

Κατά την εξέτασή της από την Εισαγγελέα η μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να δώσει εξήγηση για τον λόγο που στις 14 και 15 Μαίου 2008 όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Σύμφωνα με την μάρτυρα αυτό έγινε διότι « ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει μία μέρα πριν κλείσει τους λογαριασμούς».

Η έδρα… επέμεινε

Η Εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα ρωτώντας συγκεκριμένα την μάρτυρα αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η επίμαχη συγκυρία κατά την μάρτυρα ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε. Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού γιατί δεν τα έδωσε , η κ. Μαρμαρά είπε πως «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα αλλά και την πολιτική Αγωγή ,που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα , που στο μεταξύ όπως είπε η κ. Μαρμαρά μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Τσακάλου για τη δίκη της Siemens

Τέσσερις συνεδριάσεις διήρκησε η κατάθεση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, στη δίκη της Siemens. Σήμερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση της μάρτυρος με τις ερωτήσεις της υπεράσπισης του Θ. Τσουκάτου, η οποία αμφισβητεί τα ημερολόγια που προσκόμισε η μάρττυρας. Συγκεκριμένα με τις ερωτήσεις του προς την κ. Τσακάλου ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου, Διον. Γκούσκος επιχείρησε να αναδείξει ότι οι δεκάδες αναφορές του ονόματος του κ. Τσουκάτου στα επίμαχα ημερολόγια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπήρχαν και ανάλογες συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Μάλιστα ο κ. Γκούσκος επανέφερε το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Αικαυερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις που έχει αναφέρει η μάρτυρας.

Σε πολλές περιπτώσεις η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί εάν οι εγγραφές της στα ημερολόγια ήταν απλά προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Τσουκάτου επικαλούμενος τα ημερολόγια του εντολέα του υποστήριξε πως οι συναντήσεις των δυο ανδρών, μέσα σε τρία χρόνια, ηταν συνολικά 9.

Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του προσκόμισε στο δικαστήριο και τα ημερολόγια, του 1998, της γραμματέως του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά οι διάλογοι

Συνήγορος υπεράσπισης: Έχετε κάνει «βελτίωση» της κατάθεσης σας σε βάρος του Θ. Τσουκάτου. Έχετε κάτι εναντίον του;

Α. Τσακάλου: Απολύτως τίποτα.

Συνήγορος υπεράσπισης : Θυμόσαστε αν ο κ. Τσουκάτος επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προωθήσει κάποια βιογραφικά ή σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν σύλλογοι;

Α. Τσακάλου: Δεν θυμάμαι. Αυτό, όμως, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική απ’ όλους τους πολιτικούς.

Αναφερόμενη στο 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens και σύμφωνα με τον ίδιο πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος ειχε αφήσει να εννοηθεί πως του έδωσε τα χρήματα.

«Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 (σ.σ. ένα την ανάλογη κίνηση με το χέρι της) σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε χρήματα;

Α. Τσακάλου: Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά μετά από 25 χρόνια συνεργασίας. Το «1» δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο, αλλά υπέθεσα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Τι καταλάβατε ακριβώς;

Α. Τσακάλου: Υπέθεσα…Άλλωστε αυτό συμπίπτει και με την ομολογία του ίδιου.

Συνήγορος υπεράσπισης: Γιατί δεν το αναφέρατε νωρίτερα;

Α. Τσακάλου: Δεν μπορούσα να πω τι συνάγεται από ένα νεύμα…

Συνήγορος υπεράσπισης: Εάν ο κ. Χριστοφοράκος αποσκοπούσε να δωροδοκήσει κάποιον θα λάμβανε προφυλάξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Α. Τσακάλου: Φαντάζομαι πως ναι. Δεν με ενημέρωνε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.