Η Α.Μέρκελ απέρριψε το τελεσίγραφο των 72 ωρών του Μ.Ζεεχόφερ – Διασπάται η γερμανική κυβέρνηση

Η Α.Μέρκελ απέρριψε το τελεσίγραφο των 72 ωρών του Μ.Ζεεχόφερ – Διασπάται η γερμανική κυβέρνηση

«Στην καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα» απάντησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ στην προθεσμία 72 ωρών του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και όλα δείχνουν ότι η κρίση που πήρε αναβολή για 72 ώρες με την προσωρινή ανάκληση της παραίτησης του, επανέρχεται εντός της ημέρας.

Ο Μ.Ζέεχοφερ αργά το βράδυ της Κυριακής παραιτήθηκε, αλλά μετά από πιέσεις των συνεργατών του, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ότι την ανακαλεί για 72 ώρες τότε θα την ενεργοποιήσει, ενώ θα αποχωρήσει και από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, έχοντας δεσμεύσεις προς συγκεκριμένα αραβικά κράτη.

Ο Βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Το στίγμα της άποψης της πλευράς Μέρκελ για το προσφυγικό έδωσε η ΓΓ του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δηλώνοντας από το Βερολίνο ότι «το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στα σύνορα θα έστελνε, κατά την άποψή μας, το λάθος μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Αυτό που ζητά ο Ζέεχοφερ είναι να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα με την Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα.

Ο επικεφαλής του CSU επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο με δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες-CDU):

«Θα μιλήσουμε σήμερα ξανά. Έχοντας στο νου το συμφέρον της χώρας και τη δυνατότητα του συνασπισμού μας να κυβερνά – που θέλουμε να τη διατηρήσουμε – θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο βασικό ζήτημα του ελέγχου των συνόρων και μόνο» είπε ο επικεφαλής του CSU, αλλά η απάντηση του Άρμιν Λάσετ κλείνει το θέμα.

Και ο Ζέεχοφερ είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου»: Το πρόβλημα είναι οι Γερμανοί της Βαυαρίας και συνακόλουθα ολόκληρο το CSU

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.