Καταλονία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα – Για «πραξικόπημα» μιλά η Μαδρίτη

Καταλονία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα – Για «πραξικόπημα» μιλά η Μαδρίτη

Ελάχιστες ώρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες (όσες τουλάχιστον καταφέρει να περιφρουρήσει η τοπική κυβέρνηση, δημοσκόπηση παρουσιάζει τα ποσοστά που πρόκειται να πάρει το «ναι» της απόσχισης και το «όχι» της παραμονής στην Ισπανία.

Παρά τις απειλές της Μαδρίτης οι καταλανικές αρχές είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα.

Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» ανακοίνωσαν ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 48 ώρες.​

Η τηλεφωνική αυτή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Αν και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στην Καταλονία, έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος 3.300 κάτοικοι της Καταλονίας οι οποίοι ρωτήθηκαν σε δύο βασικά σενάρια:

Το πρώτο είναι τι θα ψηφίσετε «με βάσει την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στην Καταλονία και την ισπανική κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα να ζητούν το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος» και το δεύτερο τι θα ψηφίσετε «εάν η ισπανική κυβέρνηση συμφωνήσει με το δημοψήφισμα», κάτι που βέβαια δεν ισχύει τώρα.

Με βάση το πρώτο σενάριο, δηλαδή την ισπανική κυβέρνηση να ζητά το μποϊκοτάρισμα το 62% των ερωτηθέντων θα πήγαινε να ψηφίσει, εκ των οποίων 2,7 εκατ. ή το 93% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας και 527.000 ή το 16% θα ψήφιζε κατά.

Το παραπάνω σημαίνει ότι με αναγωγή το 51,46% όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Καταλονίας θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η αποχή στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται στο 38%.

Τα ποσοστά της συμμετοχής και της αποχής. Το 62% θα πηγαινε να ψηφίσει ενω το 38 θα απείχε.

Τα ποσοστά του “ναι” και του “όχι”

Στο δεύτερο σενάριο τα πράγματα όμως είναι κάπως διαφορετικά: Το ποσοστό αυτών που τάσσονται κατα της ανεξαρτησίας ανεβαίνει, όπως το ίδιο ανεβαίνει και η συμμετοχή.

Πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή εκτιμάται στο 77% και η αποχή στο 23%. Από αυτούς που θα ψήφιζαν το 66% θα έλεγε «ναι» στην ανεξαρτησία και το 23%»όχι».

Έτσι χωρίς την ισπανική κυβέρνηση να ζητά τη αποχή η να αποκαλεί το δημοψήφισμα ως παράνομο, το ποσοστό των συμμετεχόντων σε αυτό αυξάνεται κατά 15% αλλά το «ναι» πέφτει κατά 17 μονάδες από το 83% στο 66%, παρόλα αυτά πάλι επικρατεί.

Τα ποσοστά της συμμετοχής και της αποχής. Το 77% θα πήγαινε να ψηφίσει ενώ το 23% θα απειχε.

Τα ποσοστά του “ναι” και του “όχι”

Να σημειωθεί πάντως πως σε πρόσφατα γκάλοπ το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας δεν ήταν υψηλό μάλιστα κυμαινόταν μεταξύ 40 και 46% παλεύοντας για να ξεπεράσει το 50%, αλλά η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η εχθρική στάση που έχει κρατήσει η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις που σε άλλη περίπτωση δε θα εκφράζοντα με αποτέλεσμα να ενισχύεται συνεχώς το ποσοστό του «ναι».

Βέβαια το κύριο ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι: Θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα αύριο;

Ισπανοί διαδηλώνουν στην Μαδρίτη κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Βαρκελώνη: Ψηφοφόροι “κατασκηνώνουν” έξω απο τα εκλογικά τμήματα για να διασφαλίσουν ότι θα ψηφίσουν.

https://twitter.com/NBCNews/status/914218468987359232

Λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ένας Ισπανός διπλωμάτης έβαλε λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει.

Χωρίς περιστροφές, ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Carlos Bastarreche, δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας», προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την έκβαση της όλης διαδικασίας, η οποία, ως γνωστόν, έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε την καταλανική κυβέρνηση ότι αυτή της η πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη σταθερότητα στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία.

«Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση της Καταλονίας) πετύχει τον στόχο της, αυτό θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι μια επαρχία μπορεί να παραβεί τους νόμους», είπε ο Ισπανός πρέσβης.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία είναι κυριολεκτικά κομμένη στα δύο ενόψει του δημοψηφίσματος.

Εκτός από τη Βαρκελώνη όμως, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, για να υποστηρίξουν το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σύμφωνα με την ένωση πολιτών Gure Esku Dago που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.

«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση, η οποία είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.