«Κοχλάζει» η Ισπανία: Συγκρούσεις Καταλανών αυτονομιστών με τις δυνάμεις ασφαλείας της Μαδρίτης- Στους 761 οι τραυματίες

«Κοχλάζει» η Ισπανία: Συγκρούσεις Καταλανών αυτονομιστών με τις δυνάμεις ασφαλείας της Μαδρίτης- Στους 761 οι τραυματίες

Βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται έξω από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Η Μαδρίτη κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

21:00 Έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ουδέποτε έγινε. Από το υπουργείο υγείας της Καταλονίας ανακοινώθηκε ότι από τις σημερινές συγκρούσεις της Αστυνομίας με διαδηλωτές τραυματίστηκαν συνολικά 761 άτομα, εκ των οποίων τα 128 νοσηλεύτηκαν.

19:30: Οι κάλπες θα κλείσουν σε μιάμιση ώρα (20:00 τοπική, 21:00 ώρα Ελλάδος) εκτός εάν υπάρχουν ακόμη «ουρές» σε εκλογικά τμήματα.

19:00: Σύμφωνα με τον Guardian οι τραυματίες είναι πάνω από 465.

Η ισπανική αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα

Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

17:55: Τουλάχιστον 460 οι τραυματίες

«Πάνω από 460 άτομα τραυματίστηκαν στην Καταλονία. Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης ζητώ άμεσο τέλος στις αστυνομικές επιθέσεις κατά των ανυπεράσπιστων πολιτών», ανέφερε η Αντα Κολάου.

16:40: Επεσε το online σύστημα, ψηφίζουν με χαρτί

Με δυσκολία διεξάγεται πλέον η ψηφοφορία στην Καταλονία καθώς, σύμφωνα με τον Guardian το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων «έπεσε» με αποτέλεσμα οι πολίτες να ψηφίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο του… χαρτιού.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής

[Ανανέωση 12:20] Η αστυνομία φέρεται να έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελόνης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία δήλωσαν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σήμερα το βράδυ.

———————————————-

[Ανανέωση 10:00] Έτοιμη να εκραγεί είναι η κατάσταση στην Ισπανία καθώς η ψηφοφορία για για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει ξεκινήσει με την αστυνομία να έχει περικυκλώσει το αθλητικό κέντρο όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ, σύμφωνα με το ΑFP.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μάλιστα σε πολλά εκλογικά κέντρα οι αρχές ασφαλείας σπάνε ακόμη και τις πόρτες των εκλογικών κέντρων προκειμένου να εμποδιστεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

https://twitter.com/paucusi/status/914392175651311616

———————————————-

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ισπανία καθώς οι Καταλωνοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας τους από την κυβέρνηση της Μαδρίτης παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν να κλείσει το κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα αν και δεκάδες από αυτά έχουν καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα παρουσιάζει στοιχεία ότι το 62% των ερωτηθέντων θα πήγαινε να ψηφίσει, εκ των οποίων 2,7 εκατ. ή το 93% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας και 527.000 ή το 16% θα ψήφιζε κατά.

Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

«Ζητούν να απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας»

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Χιλιάδες στους δρόμους

Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago. Η Ένωση που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.

«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση. Η ίδια ένωση είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

Η αστυνομία της Καταλονίας πάντως πρόκειται να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Στους δρόμους και για την ενωμένη Ισπανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης. Για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της οργάνωσαν στην Καταλονία.

«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελόνης.

Μερικοί από αυτούς προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.

«Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι για τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, που θέλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι αστυνομία έχει σφραγίσει χιλιάδες εκλογικά κέντρα

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν.

Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς. Ωστόσο, η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορεί να μπει.

Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.

«Έκοψαν» τηλέφωνα και ίντερνετ

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».

Αυτά υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

Διχασμένη η Καταλονία

Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής (29.09.2017) σε δεκάδες σχολεία. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.