Ποιος είναι ο ηγέτης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που προκαλεί «πονοκέφαλο» σε Μαδρίτη και ΕΕ; (φωτό, βίντεο)

Ποιος είναι ο ηγέτης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που προκαλεί «πονοκέφαλο» σε Μαδρίτη και ΕΕ; (φωτό, βίντεο)

Μπορεί αυτήν την στιγμή η Ισπανία να βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου λόγω του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας όμως ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες αυτονόμησης της ισπανικής περιφέρειας προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση – και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι – αλλά και στους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Το όνομα αυτού Κάρλες Πουτσδεμόν (Carles Puigdemont), ένας άνθρωπος αποφασισμένος να δώσει στην Καταλονία την ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει προσδεδεμένη στο «άρμα» της Ισπανίας ή να αποκτήσει την δική της «τροχιά».

Ο Κάρλε Πουτσδεμόν (Carles Puigdemont) θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο της Δημοκρατίας της Ισπανίας η οποία έχασε στον εμφύλιο από τον Φράνκο και είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της ανεξάρτητης Καταλονίας.

Είναι επικεφαλής της Καταλονίας από το 2016 και ταυτόχρονα είναι ο υπ’ αριθμόν ένας δημόσιος κίνδυνος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Κατάγεται από το Amer, ένα χωριό 2.200 κατοίκων κοντά στην Ζιρόνα, και ξεκίνησε να ονειρεύεται την ανεξαρτησία της Καταλονίας από πολύ νωρίς.

«Στην Καταλονία, πολλοί άνθρωποι έγιναν οπαδοί της απόσχισης από αλλεργική αντίδραση στις πολιτικές της Μαδρίτης, αλλά όχι αυτός», δηλώνει ο φίλος του συγγραφέας Antoni Puigverd, στο γαλλικό πρακτορείο.

Όταν ήταν φοιτητής υπερασπιζόταν την καταλανική κουλτούρα μέσω του κινήματος La Crida. Στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο και ξεκίνησε καμπάνια για να αλλάξει το όνομα της πόλης όπου γεννήθηκε από «Gerona» όπως λεγόταν στα ισπανικά σε «Girona» όπως λέγεται στα καταλανικά.

Το 1991, σε ένα ταξίδι στη Σλοβενία μαθαίνει σε βάθος τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Σταδιακά εγκατέλειψε την καριέρα του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Καταλονίας, το οποίο ίδρυσε, και έγινε δήμαρχος της Gérone το 2011.

Ο Carles Puigdemont έγινε έτσι γρήγορα ο ιδεώδης υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της περιοχής Artur Mas, ο οποίος δεν είχε μεγάλες συμπάθειες στην Αριστερά. Παρότι ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό ως πριν από δύο χρόνια, κατόρθωσε να γίνει πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Generalitat της Καταλονίας, τον Ιανουάριο του 2016, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Junts pel Si», -«Μαζί για το Ναι».

«Έχουμε όλες τις δυνάμεις του κράτους εναντίον μας», έλεγε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η επιμονή του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της απόσχισης, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Μαριάνο Ραχόι. Μετά την σύλληψη δεκαπέντε υπεύθυνων της περιοχής, ο Carles Puigdemont άρχισε να κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Είναι πολύγλωσσος και χειρίζεται με άνεση τα ξένα ΜΜΕ στα οποία διαφήμιζε το δημοψήφισμα απόσχισης. «Λυπάμαι, αλλά η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε σας αρέσει είτε όχι», δήλωνε σε άρθρο του στην Washington Post , μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελόνη.

Σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα, Ραχόι και Puigdemont συνεργάστηκαν μετά την επίθεση στην Las Ramblas, αλλά γρήγορα οι εντάσεις βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή την συνεργασία της αστυνομίας της Καταλονίας και των εθνικών δυνάμεων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τους αποσχιστές και κυρίως τον Carles Puigdemont, ότι ήταν «υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη».

Από την ημέρα που ανέλαβε επικεφαλής της Καταλονίας, ο Carles Puigdemont δραστηριοποιήθηκε εντατικά για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Αλλά ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα βρήκε αντιστάσεις. Φοβούμενοι ότι το δημοψήφισμα θα πέσει στο κενό, τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισταν τις παραιτήσεις τους «εκκαθαρίσεις». Αλλά ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι οπαδοί της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην άκρα Αριστερά σταμάτησαν να τον στηρίζουν.

Είναι προφανές ότι ο 54χρονος Carles Puigdemont παίζει σήμερα περισσότερο απ’όλα το πολιτικό του μέλλον.

«Ζητούν να απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας»

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.