Σήμερα τα διαβήματα της Κύπρου στις ΗΠΑ για την τουρκική NAVTEX (φωτό)

Σήμερα τα διαβήματα της Κύπρου στις ΗΠΑ για την τουρκική NAVTEX (φωτό)

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε εδώ και λίγες ημέρες το Ναυτικό της γείτονος έχει δεσμεύσει από τις τρεις το απόγευμα της Δευτέρας (31 Ιουλίου) μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας περιοχή μεταξύ των τεμαχίων πέντε και έξι της κυπριακής ΑΟΖ για την δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, όπως αναφέρει στην οδηγία.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, άγνοια έχει δηλώσει για το θέμα η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η Λευκωσία να προβεί σε διαβήματα προς την Ουάσινγκτον. Κάτι που δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για την τουρκική NAVTEX.

«Μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική NAVTEX αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες στην Αμερικανίδα πρέσβης που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε. Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει τμήματα εντός των οικοπέδων της κυπριακή ΑΟΖ, για ανάλογες δραστηριότητες. Η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων εκτιμά η κυπριακή δημοκρατία η οποία δεν ανησυχεί και αναφέρει ότι έχει εκδοθεί anti NAVTEX, ενώ τονίζει ότι όλες οι κινήσεις εξετάζονται και μελετώνται.

Επισημαίνεται ότι αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση τότε οι Ηνωμένες Πολιτείας θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, και είναι κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας η Τουρκία ρυμούλκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένεται πλέον, η διόρθωση του λάθους, κάτι που εξάλλου είχε γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην Κύπρο και η Ιταλίδα ΥΠΑΜ

Εξάλλου σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, η κυρία Pinotti θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Διευκρινήσεις Κασουλίδη για τα 5/6

Στον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης και όχι στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες αφορούσαν οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη, σε σχέση με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά του Κύκκου, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης ο οποίος θα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς των πολιτειών. Δεν έχει να κάνει τίποτα, δεν έχει καμιά σχέση με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Επισήμανε δε ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πάνε σε ειδικό ταμείο ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφιερωθεί στις επόμενες γενιές.

Άνοιγμα περίκλειστης ως ΜΟΕ

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» αναμένεται από πλευράς Λευκωσίας η πρόταση Αναστασιάδη για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνάρτηση με τη νόμιμη χρήση του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο των Τ/κ με την Ε.Ε.

Με τον κ. Κασουλίδη να αναφέρει ότι μελετάται η επανέναρξη της συζήτησης ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση ΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.