ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιαχές πολέμου από την Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο»

Ιαχές πολέμου από την Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο»

Νέοι λεονταρισμοί έρχονται από την Τουρκία και αυτήν την φορά από τον υπουργό Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, ο οποίος με δηλώσεις του την Πέμπτη διεμήνυσε ότι «η Τουρκία δεν επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού».

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο CEO της εταιρείας, τόνισε ότι η ENI πιθανότατα θα αποσύρει το γεωτρύπανο από την περιοχή, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να τερματίσει ολοκληρωτικά τα σχέδια για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού.

Μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα τς ‘βορείου Κύπρου’ αλλά η ‘νότια Κύπρος’ με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα”.

Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά “δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ”.

“Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους.

Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση σε αυτή τη διαδικασία, εμείς θα έχουμε συνεχή επιρροή. Εμείς λέμε ως Τουρκία ‘πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας’” ανέφερε.

Πρώτη φορά συνδέονται οι έρευνες με το Κυπριακό

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι για πρώτη φορά οι «γείτονες» συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις έρευνες που γίνονται και την πρόθεση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Μπεράτ Αλνταϊράκ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δήλωσε με σαφήνεια ότι η Άγκυρα «θα μπλοκάρει κάθε ενέργεια, για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία με την άλλη πλευρά, για το Κυπριακό».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των Τούρκων δηλαδή που μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού, από τον τουρκικό στρατό κατοχής, μετά την τουρκική εισβολή πριν από δεκαετίες.

Μόλις πρόσφατα, κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας αναφέρθηκαν σε «μοιρασιά» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, «δικαιώματα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι».

Προφανώς ξεπερνούν το γεγονός ότι η παρουσία των Τουρκοκυπρίων στο νησί είναι παράνομη και προέρχεται από εισβολή κατοχικού στρατού σε ξένο κράτος και πλέον, ευρωπαϊκό έδαφος.

Αποχωρεί για το Μαρόκο το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου , ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina, απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλα περιοχή πιθανότατα στο Μαρόκο».

Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά ωστόσο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λιαν συντόμως. Η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε , Τουρκική Ελληνική και Κυπριακή) θα βρει μια λύση.

Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν φεύγει από την περιοχή «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δυο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από την Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Η παράνομη τουρκική Navtex

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, τρία εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της Navtex, στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια, η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Επέστρεψε κοντά στο γεωτρύπανο το σκάφος υποστήριξης

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τουρκική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία προς ναυτιλλομένους έληξε σήμερα και ανανεώθηκε η επόμενη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου. Παράλληλα, υπάρχει και η Navtex του γεωτρύπανου, η οποία είναι σε ισχύ από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, με μία για ζώνη απαγόρευσης 500 μέτρων γύρω από τον στόχο «Σουπιά», και μία για τον διάδρομο διελεύσεως των υποστηρικτικών πλοίων του γεωτρύπανου.

Κοντά στο γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000, που βρίσκεται περίπου 25 ναυτικά μίλια από τον στόχο Σουπιά, επέστρεψε το υποστηρικτικό σκάφος Vos Prudence. To συγκεκριμένο σκάφος, που πηγαινοέρχεται στο Λιμάνι της Λεμεσού, προφανώς για ανεφοδιασμό, επέστρεψε πίσω περίπου στις 6:30 σήμερα το πρωί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το marinetraffic που καταγράφει τις κινήσεις σκαφών, φαίνεται πως το γεωτρύπανο της ENI μετακινήθηκε ελαφρώς ανατολικά μεταξύ 20:21 και 20:37 χθες το βράδυ.

https://twitter.com/BeratAlbayrak/status/964114653872840705

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.