E. Τσακαλώτος σε Γ. Στουρνάρα: «Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου»

E. Τσακαλώτος σε Γ. Στουρνάρα: «Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου»

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας είχαν «κόντρα» στα θέματα ανάπτυξης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου παρουσιάσθηκε η μελέτη του το ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών του Γιάννη» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, ως πρώην συμφοιτητής του διοικητή της ΤτΕ, για τις απόψεις του από το που θα προέλθει η ανάπτυξη. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε υπέρμαχος της αναπτυξιακής τράπεζας και των συνεταιριστικών τραπεζών αναφέροντας ότι είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας της χώρας και λέγοντας ότι ο προκάτοχός του δεν τις πρόσεξε όσο έπρεπε.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, αντέταξε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μη συστημικές τράπεζες και προέταξε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των καταθέσεων και των ξένων επενδύσεων έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να δικαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για χαμηλή ανάπτυξη 1% τα επόμενα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν ότι στις «καλές εποχές» πριν την κρίση υπήρχε μεγάλο κενό μεταξύ των χαμηλών καταθέσεων και των υψηλών επενδύσεων που καλυπτόταν με εξωτερικό δανεισμό. Υπογράμμισε ότι πλέον η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα για υψηλό εξωτερικό δανεισμό και άρα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη την πρόταση του ΙΟΒΕ μέρος των χρημάτων των ασφαλιστικών εισφορών να τοποθετηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει ν΄αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 50% προκειμένου ν΄αυξηθεί το δυνητικό προϊόν της χώρας, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ. “Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σόκ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά.

Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητο, όπως υπογράμμισε, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, καθως και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία από 22% του ΑΕΠ το 2007, σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισεκ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανέφερε ότι, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισεκ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές, σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Πρόσθεσε δε ότι, η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφερομενος στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισεκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2017).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.